Ville Arike: Magnus Kirt ei alistu (2)

Ville Arike
, reporter
Copy
Magnus Kirt. 
Magnus Kirt. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Odaviskaja Magnus Kirt on kuulunud viimastel aastatel maailma absoluutsesse tippu ja seda tõestas ta ka pühapäeva õhtul Dohas, võites MMil hõbemedali. Eelmine aasta tõi EM-pronksi, mõnigi ütleb, et järgmine aasta peab siis jada jätkuks andma OM-kulla.

Kuid enne kulda ja enne OMi peab Kirt tervenema. Kõik üleeile teleülekandele kaasa elanud hoidsid hinge kinni, kui Tõrva mees pärast viiendal katsel oda lendu laskmist ebaloomulikul moel tartaanile maandus ja lamama jäi. Õnneks mitte valust karjudes. Mis õlaga – odaviskaja ühe tähtsama ihuliikmega – juhtus, peaksime teada saama täna.

Järgmisel aastal peetava Tokyo olümpia teema tõi pärast võistlust välja Soome odameeste juhendaja Petteri Piironen vestluses Yle ajakirjanikuga. Piironen märkis, et olümpiamängud toimuvad juba kümne kuu pärast ning kui liiges saab väga tugevalt viga, see nende kuudega ei tervene.

Õnneks tundub, et Kirdil kõige kehvemini ei läinud ning eestlaste leer hoidis optimistlikumat – aga sugugi mitte roosade prillidega – joont. Sportlase treener-füsioterapeut Indrek Tustit märkis, et lõikusevajaduse korral kestab paranemine kolm-neli kuud.

Omaette teema on see, kuidas mõjub juhtunu Kirdi psüühikale. Kui õlg saab ka täiesti korda, kas miski jääb ikkagi alateadvusesse tiksuma? Või suudab Kirt naasta hoopis tugevamana?

Sitke ja end kõva tööga üles töötanud mehe iseloomu teades on selge: Kirt ei alistu. Kõvad Maarjamaa sportlased pole raskes seisus iial alla andnud.

Kõvad Maarjamaa sportlased – Kuusmaa ega Šmigun, Veerpalu ega Värnik – pole raskes seisus iial alla andnud.

1991. aastal vigastas Aivar Kuusmaa NSV Liidu korvpallimeistrivõistluste poolfinaalmängus kubemelihast, kuid oli nii oma poolehoidjate kui ka vastaste üllatuseks mõni päev hiljem platsil tagasi ja aitas Kalevil võita.

Kristina Šmigun murdis 1998. aasta 1. jaanuaril rangluu, kuid tegi vähem kui kaks kuud hiljem Naganos olümpiastardi.

Andrus Veerpalu lodiluusse tekkis mõni kuu enne 2002. aasta Salt Lake City olümpiat mõra, ta sai seejärel harjutada ainult paaristõugetega ning see aitas tulla olümpiavõitjaks.

Eelmine odaviske rekordimees Andrus Värnik rõõmustas 2004. aasta Ateena olümpia eelõhtul kodumaal 87 meetri saavutamise järel nõnda, et väänas jalga. Valuga võideldes astus ta hellenitemaal areenile ja viskas end kuue parema sekka.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles