Kalev Stoicescu: kui Venemaa tunnistaks okupatsiooni (11)

Kalev Stoicescu
Copy
Kalev Stoicescu.
Kalev Stoicescu. Foto: Mihkel Maripuu

Teise maailmasõja võidu kultus on «kollektiivse Putini» režiimi ideoloogiline alustala. Suur võit sümboliseerib Venemaa suurriiklikku võimu ja ülimuslikkust lääne kurjuse vastu, õigust «vabastatud» riike ja rahvaid oma huvisfääris hoida, venemaalaste vankumatut usku ja lojaalsust autoritaarsele režiimile ja selle juhile, kuid ka nende ebainimlikke võimeid taluda viletsust ja nälga ning patriootlikus vaimus võidelda surmani.

Tegemist on religioosse ja dogmaatilise konstruktsiooniga, mille tänapäevane Venemaa on pärinud stalinistlikult Nõukogude Liidult. Jossif Stalin on Venemaal uuesti suures aus. Tuleb välja, et Nikita Hruštšov oli omal ajal ideoloogiliselt progressiivsem kui tänapäevane Vladimir Putin. «Ketserid» – peamiselt eestlased, lätlased, leedulased ja poolakad – ei väsi kordamast, et Venemaa võidul on – peale Natsi-Saksamaa purustamise – ka võrdselt oluline varjukülg, mida Moskva igal võimalusel vihaselt eitab. Kremlile on velikaja pobeda nagu särav täiskuu, mõistagi eeldusel, et Kuu nähtamatut poolt ei ole lihtsalt olemas (kuna venemaalased seda ei näe televisioonis, ajalooraamatutes vm).

Püüdkem siiski mõelda, kas või puhtalt teoreetiliselt, mis juhtuks, kui Venemaa tunnistaks ametlikult, et Kuul ongi olemas varjatud pool ehk et suure võiduga kaasnesid ka paljud jõhkrad ja ebaseaduslikud teod, mida Stalini Nõukogude Liit ja Punaarmee korda saatsid. Kas ülestunnistus, et sadu tuhandeid (kui mitte rohkem) igas vanuses saksa naisi vägistasid (ja tapsid) veteran-deduškad, ei annaks venelastele enam moraalset õigust mälestada väärikalt omaenda tohutuid kannatusi, mida põhjustasid sama metsikult sakslased idarindel? Kas Balti riikide (kuid ka Poola jne) anastamise eitamise lõpetamine muudaks nende riikide staatust paremaks ja Venemaa rahvusvahelist positsiooni nõrgemaks? Balti riigid on niigi Euroopa Liidu ja NATO liikmed ning samuti jõumeetodil Varssavi pakti kuulunud riigid Poolast Bulgaariani välja. Venemaa on endiselt ÜRO Julgeolekunõukogu vetoõigusega alaline liige ning maailma üks kahest võimsamast tuumariigist.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles