Urmas Hõbepappel: hongkonglased samastuvad Hiina Rahvavabariigiga üha vähem  (2)

Copy
Hiina Rahvavabariigi vastased meeleavaldused koloniaalaegse lipu ja Winston Churchilli plakatiga.
Hiina Rahvavabariigi vastased meeleavaldused koloniaalaegse lipu ja Winston Churchilli plakatiga. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS

Nende noorte käest, kes praegu Hongkongis tänavatel on, ei küsitud 1980ndatel, millist Hongkongi nad tahavad. See oli üksnes Londoni ja Pekingi poliitiline kokkulepe suletud uste taga, kirjutab Tartu Ülikooli Aasia poliitika nooremteadur Urmas Hõbepappel.

Eile möödus seitsekümmend aastat päevast, mil Mao Zedong, seistes Taevase Rahu väraval, kuulutas välja Hiina Rahvavabariigi. Tähtpäevade ootuses pingutab Hiina Kommunistlik Partei tavapärasest enam, et riik näiks stabiilne ja tugev. Suvel osutasid mitmed Hiina-vaatlejad ohule, et Peking võib oktoobri lähenedes astuda jõulisi samme Hongkongi protestilaine vaigistamiseks.

Mäss ühes «provintsis» õõnestab suurriigi ühtsust ja rikub pidupäeva meeleolu. Seni on püüdnud Hongkongi tänavatel rahutustega hakkama saada Hongkongi politsei, kuid juba augustis täheldati Hiina Rahvavabastusarmee koondumist Guandongi provintsi Hongkongi põhjapiiri taha. Ent esimene oktoober tuli ja läks ning ennustatud sõjalist sekkumist ei toimunud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles