Päev hiljem Rootsi ajalehtedes. Otsisid sõnu kirjeldamaks kirjeldamatut ja ajasid järge Eesti puudujääkides

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Päev pärast Estonia katastroofi ja ülejärgmisel päeval ilmunud Dagens Nyheteri ja Svenska Dagbladeti esikaaned.
Päev pärast Estonia katastroofi ja ülejärgmisel päeval ilmunud Dagens Nyheteri ja Svenska Dagbladeti esikaaned. Foto: Repro

«Kuidas näeb välja meeleolu? Kuidas näeb välja riiklik lein? Mitte kuidagi ei näe see välja. Kui mitte arvesse võtta pooles mastis lippe, mis laperdavad tugevas tuules, samas tuules, mis oli peaaegu täpselt pool ööpäeva tagasi torm, selline torm, et pimedus püsib tumeda vee kohal kui valus udu ja möirgab, sest see lihtsalt on nii, kui on torm ja rohkem kui 800 inimest on surnud väga kiiresti.»

Nii alustab Mats Lundegård 29. septembri Dagens Nyheteri, Rootsi suurima kvaliteetpäevalehe esikaanel teksti pealkirjaga «Terve maa leinas». Kui antud on esimesed, veel ebaselged arvud hukkunute ja päästetute kohta, spekuleeritud uskumatuna näiva õnnetuse põhjuste üle, püüab ta võtta kokku rootslasi valdavaid emotsioone.

Ja Lundegård lõpetab: «Et keegi võiks veel elada mõnes neist habrastest, oranžikaspunastest päästeparvedest, mis hulbivad karmil merel kusagil Soome lahe suudmes, pole juttugi. Sellises külmas surrakse mõne tunniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles