Macron ja Conte tahavad ELi rändepoliitika ümber teha (4)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron
Prantsuse president Emmanuel Macron Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Giuseppe Conte nõudsid kolmapäeval Euroopa Liidu rändepoliitika ümbertegemist, sest see ei toimi ning riigid pole selle jõustamisel piisavalt solidaarsed.

Liidrid kohtusid kolmapäeval Roomas ning üritasid liikuda edasi Itaalia eelmise, migrantidevastase populistliku valitsuse ametiajast.

«EL pole näidanud üles piisavat solidaarsust esmasaabunuid menetlevate riikidega, eriti Itaaliaga,» lausus Macron pärast kõnelusi Contega, kes juhib Itaalia uut valitsust.

«Prantsusmaa on valmis seda arendama Dublini lepete ümbertegemise raames» ning Euroopa Komisjoni egiidi all, lausus Macron. Ta viitas ELi määrusele, mille järgi peab varjupaigataotlejat menetlema see ELi riik, kus taotleja esimesena jala blokis maha sai.

Macron ärgitas koostama lepet, milles peavad osalema kõik ELi riigid. Kõrvalejääjaid ootab rahaline karistus, rõhutas ta ning kordas sellega Itaalia nõudmist.

Reeglina saabuvad Vahemere paadipõgenikud ELi Itaalia või Malta kaudu. Mõlemad nurisevad, et nad peavad kandma koormast ebaõiglaselt suure osa.

Ajaloolised liitlased Pariis ja Rooma näitavad üles ühtsust esimest korda pärast kahte aastat erimeelsusi, mille taga oli suuresti eelmine Itaalia valitsus. Sinna kuulusid Põhjaliiga ja Viie Tähe Liikumine (M5S) ning seda juhtis Conte.

Tolle valitsuse siseminister Matteo Salvini sulges riigi sadamad paadipõgenikele ning neid päästnud abilaevadele. Samm oli Itaalias väga populaarne, kuid jättis põgenikud nädalateks merele lõksu.

Salvini ajas peaministriks saamise eesmärgil valitsuse lõhki, kuid M5S otsustas seejärel minna liitu Euroopa-meelse Demokraatliku Parteiga. Uus valitsus eemaldus Salvini sõjakatest sõnavõttudest ja väidetest, et Macron on rände vallas ülbe ja silmakirjalik.

«Migratsioon on keeruline asi. Euroopa jaoks on elutähtis pöörata leht migrantide strukturaalse, mitte enam hädaolukorrapõhise haldamise suunas,» lausus Conte Macroni kõrval seistes.

«Migratsioon ei tohi enam olla Euroopa-vastase propaganda teema,» lisas ta.

Itaalia käis välja uue rändeleppe kava, mis lõpetaks juhtumipõhised arutelud sellest, kes Vahemerelt päästetud migrandid endale võtab.

Senistel andmetel Saksamaa ja Prantsusmaa kiitnud heaks kava, mis hõlmaks ka Luksemburgi, Maltat, Portugali, Rumeeniat ja Hispaaniat.

«Poliitilised erimeelsused on viinud väga mitteefektiivse lahenduseni,» lausus Macron. «Paljud naised ja mehed, kes riskisid oma riigist lahkumiseks kõigega, leidsid end uitamas Euroopa piiril ja keegi ei võtnud vastutust.»

«Oleme kollektiivselt ebaefektiivsed nendega, kellel on tõeline õigus varjupaigale ja nendega, kellel sellist õigust pole ja kes tuleks võimalikult ruttu tagasi saata,» lisas Prantsuse president, kes üritab teha selgelt vahet sõja- ja majanduspõgenike vahel.

Itaalia pakutud uut rändemehhanismi uurivad põhjalikumalt esmaspäeval Maltal kohtuvad ELi siseministrid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles