USA uueks julgeolekunõunikuks nimetati Robert O'Brien

Copy
USA president Donald Trump kõneüritusel.
USA president Donald Trump kõneüritusel. Foto: Tom Brenner / REUTERS / Scanpix

USA president Donald Trump nimetas täna oma uueks riikliku julgeoleku nõunikuks Robert O'Brieni, kes töötas seni presidendi eriesindajana pantvangide küsimustes. 

«Mul on hea meel teatada, et nimetan Robert C. O'Brieni, kes töötab praegu välisministeeriumis väga eduka presidendi eriesindajana pantvangide küsimustes, meie uueks riikliku julgeoleku nõunikuks,» kirjutas Trump Twitteris. «Ma olen töötanud koos Robertiga pikka aega ja kõvasti. Ta saab uues ametis suurepäraselt hakkama!»

O'Brienist saab Trumpi neljas riikliku julgeoleku nõunik pärast seda, kui eelmine nõunik John Bolton 10. septembril ametist lahkus.

Robert O'Brien
Robert O'Brien Foto: Wikipedia

Boltoni lahkumise põhjustena on toodud nõuniku liigset isepäisust, sõjakust ja Trumpi poliitikast kaugenemist.

Erinevalt välis- või kaitseministrist tegutseb riiklik julgeolekunõunik otseselt presidendi alluvuses ja tema ametisseastumiseks ei ole vaja senati nõusolekut.

Presidendi eriesindajana pantvangide küsimustes tegi O'Brien lähedast koostööd ameeriklastest pantvangide peredega ja nõustas Ühendriikide valitsusametnikke pantvangiolukordadega seotud küsimustes. 

Eelmiste presidentide Barack Obama ja George W. Bushi ajal aitas ta juhtida USA välisministeeriumi era- ja avaliku sektori partnerlust justiitsreformi läbiviimiseks Afganistanis.

Aastatel 2008-2011 oli O'Brien presidendi määratud liige USA valitsuskomisjonis, mis nõustas valitsust antiikesemete ja muu kultuuripärandiga kaubitsemisega seotud küsimustes. 

2005. aastal nimetas president Bush ta Ühendriikide esindajaks ÜRO Peaassambleel, kus ta tegi koostööd Boltoniga, kes oli siis USA suursaadik maailmaorganisatsiooni juures. 

O'Brien on töötanud ka vabariiklasest endise Wisconsini kuberneri Scott Walkeri, endise kuberneri ja presidendikandidaadi ning praeguse senaatori Mitt Romney ja Texase senaatori Ted Cruzi presidendivalimiste kampaaniameeskondades.  

O'Brienil on kõrgharidus California ülikoolist Berkeleys ja ta on Los Angeleses tegutseva rahvusvahelistele arbitraažijuhtumitele keskenduva firma kaasasutaja.  

Bolton töötas USA riikliku julgeoleku nõunikuna alates 2018. aasta aprillist. Ta vahetas ametikohal välja Herbert McMasteri, kes töötas sel ametikohal pisut üle aasta sestsaadik, kui Trump vallandas oma kõigest paar nädalat ametis olnud esimese julgeolekunõuniku Michael Flynni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles