Numbrimaagia: millisel juhul pääseks võrkpallikoondis alagrupist edasi? (2)

Ville Arike
, reporter
Copy
Veel on Eesti võrkpallikoondisel võimalik alagrupist edasi pääseda.
Veel on Eesti võrkpallikoondisel võimalik alagrupist edasi pääseda. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti meeste võrkpallikoondis on kolme kaotusega mänginud end EM-finaalturniiril nadisse olukorda, kuid veel pole miski kadunud. Tõsi, kõik pole enam enda kätes. Järgnevalt vaatleme, milliste stsenaariumide korral pääsevad eestlased alagrupist edasi.

Euroopa meistrivõistlustel on 24 meeskonda jagatud nelja alagruppi, igas grupis (peale Hollandi mängitakse veel Prantsusmaal, Belgias ja Sloveenias) kuus meeskonda. Iga grupi neli paremat meeskonda pääseb play-off'i, 16 edukama sekka, kus jätkatakse kaheksandikfinaalidega.

Seega langeb alagrupiturniiri järel igast grupist üle parda kaks meeskonda. Eesti asub küll praegu viimasel kohal, kuid kõrgemale tõusmiseks on veel kõik võimalused olemas.

Esmalt D-grupi tabeliseis: 1. Poola 2 võitu (6 punkti, 2 mängust), 2. Holland 2 võitu (6 p, 3 m), 3.-5. Tšehhi, Montenegro, Ukraina 1 võit (3 punkti, kõik 2 mängust), 6. Eesti 0 võitu (0 punkti, 3 mängust).

Eesti on olukorras, kus edasipääs ei sõltu enam ainult endast, vaid «sobivate» tulemustega peavad lõppema ka paljud teised mängud. Alagrupiturniiri lõpuni jääb kokku 8 kohtumist, seega on muutujaid veel liiga palju.

1) Võtame esmalt kõige lihtsama näite. Eesti võidab järelejäänud kahest mängust ainult ühe, alistades kolmapäeval Ukraina 3:0. Teisipäeval jäädakse Hollandile alla 1:3. See tähendab kokkuvõttes 1 võitu, 3 punkti ja geimide suhet 5:12. Selle saldoga saab edasi juhul, kui Tšehhi ja Ukraina kaotavad kõik järelejäänud mängud tulemusega 0:3, seejuures ukrainlased võivad kelleltki ka ühe geimi näpata. Siis lõpetaksid nood meeskonnad samuti 1 võidu ja 3 punktiga ning nende geimide suhe oleks Eestist nõrgem.

Tšehhidel jääb veel mängida Poola, Hollandi ja Montenegro ning ukrainlastel peale Eesti Montenegro ja Poolaga. Kui Poolalt saadaksegi ilmselt kindel kaotus, siis kohtumise Montenegroga võivad nii Tšehhi kui ka Ukraina vabalt võita. Seega ainult ühe võidu saamise korral on Eesti edasipääsulootused kõigest teoreetilised.

2) Järgmisena võtame maksimumprogrammi ehk Eesti võidab kaks mängu järjest tulemusega 3:0 või 3:1 ning lõpetab 2 võidu ja 6 punktiga. Ent see võib jätta meid esineliku ukse taha!

Eeldame, et Poola alistab kõik vastased sama veenvalt ning kogub 5 võitu ja 15 punkti. Kui Holland võidab tšehhide vastu kaks geimi, saab ta kokku 2 võitu ja 7 punkti. Kui tšehhid alistavad lisaks Hollandile ka Montenegro, edestavad nemadki igal juhul Eestit. Kui Montenegro kaotab Tšehhile 2:3, kuid alistab Ukraina 3:0 või 3:1, oleks neil käes 2 võitu ja 7 punkti ehk samuti tuldaks Eestist ettepoole. Ja ongi kõik, neli meid edestavat tiimi oleks koos. Sama juhtuks siis, kui Tšehhi või Montenegro asemel koguks näiteks Ukraina 6 punkti, aga saaks Eestist parema geimide või punktide suhte.

Turniiri juhendi kohaselt vaadatakse järjestuse selgitamisel esmalt võitude, seejärel punktide (3:0 ja 3:1 võit annavad 3 punkti, 3:2 võit 2 punkti ja 2:3 kaotus 1 punkti) arvu, edasi geimide suhet, nende võrdsuse korral üksikute punktide suhet ja alles kõige lõpuks omavahelise mängu tulemust.

3) Nagu näeme, võib 1 võidu ja 3 punktiga saada edasi ning 2 võidu ja 6 punktiga välja jääda. Et palju mänge on veel pidada, pole mõtet hakata arvutama erinevaid variante juhul, kui Eesti kogub 4 või 5 punkti. Nagu eelnev näitab, sõltub kõik sellest, kuidas konkurendid mängivad.

Tänane esimene mäng (algab kell 18) Montenegro - Ukraina on mõlemale äärmiselt tähtis, sest praegu seisavad mõlemad tabelis võrdselt. Eestile oleks teoreetiliselt vaadates kasulikum Montenegro võit, kuid lõplik tõde selguks hiljem (mõistagi eeldusel, et Eesti ise mängib end edasipääsuheitlusse). Tänases õhtuses matšis tuleb loota, et Tšehhi jääb Poola vastu punktita.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles