Saudi Araabias peatus töö rünnaku alla sattunud naftarajatistel

Copy
Abqaiqi naftarajatisest tõusev põlengusuits.
Abqaiqi naftarajatisest tõusev põlengusuits. Foto: - / AFP

Saudi Araabia võimud teatasid laupäeval, et rünnakute alla sattunud Abqaiqi ja Khuraisi naftarajatistel on töö ajutiselt peatunud.

Energeetikaministri Abdulaziz bin Salmani sõnul langes selle tõttu riigis riikliku naftafirma Aramco tootmine umbes 50 protsenti ehk poole võrra. Aramco kinnitas eraldi teadaandes, et toodang vähenes 5,7 miljonit barrelit päevas.

Väljaande Wall Street Journal hinnangul on see umbes viis protsenti kogu maailma naftatoodangust. Börsil oodatakse, kuidas see mõjub naftahindadele maailmas.

Aramco eestkõneleja kinnitusel tehakse tootmise taaskäivitamiseks tööd ja järgmine ülevaade antakse kahe päeva pärast.

Jeemeni mässulised ründasid laupäeva varahommikul droonidega Abqaidi ja Khuraisi naftarajatisi, mis on ühed suurimad maailmas.

USA president Donald Trump ja välisminister Mike Pompeo mõistsid laupäeval eraldi avaldustes hukka Saudi Araabia naftarajatiste ründamise, milles süüdistatakse Jeemeni huthimässulisi.

«USA mõistab karmilt hukka tänased rünnakud Saudi Araabia naftarajatistele. Vägivallarünnakud tsiviilpiirkondade ja kogu maailmamajandusele olulise infrastruktuuri pihta vaid süvendavad konflikti ja usaldamatust,» kirjutati Valge Maja avalduses, mis järgnes Trumpi ja Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani telefonivestlusele.

Välisminister Pompeo tegi samasisulise hukkamõistva avalduse, milles viitas Iraani võimalikule seotusele rünnakutega.

«Pole mingeid tõendeid, et rünnakud tulid Jeemenist,» kirjutas Pompeo suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Kutsume kõiki riike ja avalikkust hukka mõistma Iraani tegevuse. USA teeb koos oma liitlastega tööd, et tagada energiaturgude stabiilse varustatus ja Iraani vastutuselevõtmine agressiooni eest,» ütles Pompeo.

Salman ütles laupäeval telefonikõnes Trumpile, et riik on valmis ja võimeline vastama viimastele mässuliste rünnakutele naftarajatiste vastu.

«Kuningriik on valmis ja võimeline vastu astuma sellele terroristide agressioonile,» kinnitas kroonprints, viidates Jeemeni huthimässulistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles