Noorsoopolitseinik: Liiklus- ja koolirahu kestku aasta läbi

, noorsoopolitseinik
Copy
Turvaline liiklemine ja kiusamine koolis tõusevad iga kooliaasta alguses aktuaalseteks teemadeks. Pildil koolirahu väljakuulutamine mullu Pärnus Rüütli platsil.
Turvaline liiklemine ja kiusamine koolis tõusevad iga kooliaasta alguses aktuaalseteks teemadeks. Pildil koolirahu väljakuulutamine mullu Pärnus Rüütli platsil. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

September tähendab uudset ja põnevat aega meile kõigile, aga eriti koolitee alustajaile. Et kõik mööduks turvaliselt, peame olema tähelepanelikud, eriti liikluses.

Liikluses terveks jäämise ja lapse turvalise koolitee üks eeldusi on väga hea kodune ettevalmistus, ohtlike kohtade korduv läbiarutamine ja koolitee läbikäimine. Kuna laps õpib tegevuse kaudu kõige paremini, aitab just koolitee üheskoos jalge alla võtmine tal kõige paremini meelde jätta paigad, millele enam tähelepanu pöörata. Lisanõu, kuidas lapsele ohutut liiklemist õpetada, leiab “Ohutusraamatust”, mis on üleval politsei.ee veebilehel.

Kooliaasta hakul pööravad politseinikud tavapärasest suuremat tähelepanu liiklusturvalisusele. Jälgitakse sõidukiirust ja ollakse koolide ümbruses ülekäiguradade juures, et esimesed päevad mööduksid turvaliselt. Politsei on juba enne õppeaasta algust kontrollinud koolide ümbruses liiklusmärke, ülekäiguradu ja ohtlikke kohti. Neist, mis vajavad uuendamist, anti märku omavalitsustele.

Nali võib teha haiget ja jääda painama kogu eluks.
Andrea Rebane, noorsoopolitseinik

Teine kooli algusega päevakorda tõusev teema on kiusamine. Esinegu see kaasõpilaste, õpetajate või täiskasvanute vahel, vale on see igal juhul ja alati. Mitte kellelgi ei ole õigus teist kiusata! Isegi siis, kui kiusaja väidab, et see on ainult nali. Nali võib teha haiget ja jääda painama kogu eluks.

Märgates kiusatavat või olles ise selles rollis, tuleb otsida abi õpetajatelt või ülejäänud täiskasvanutelt. Kiusust rääkimine ei ole kaebamine, vaid enda ja kaaslaste õiguste eest seis- mine.

Õpilased ja õpetajad veedavad suurema osa päevast koolis. Ka vahetundides, koridoris, sööklas, õuealal tuleb õpilasi jälgida. Just silma peal hoidmine võimaldab märgata kiusamist enne, kui see kasvab suureks probleemiks. Olgu tegu togimise, halvasti ütlemise või hüüdnimede panekuga, reageerida tuleb kind- lasti.

Et nii liiklemise kui koolirahu puhul jaguks septembri esimeste päevade tähelepanelikkust ja märkamist kogu aastaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles