Eneli Kindsiko: karoshi ehk surm töökohal

Eneli Kindsiko
, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor ja teadur
Copy
Väsimusel võib olla ka muid põhjusi peale vähese une ja ületöötamise.
Väsimusel võib olla ka muid põhjusi peale vähese une ja ületöötamise. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Eestis käsitletakse tööohutust üksnes füüsilise keskkonna mõttes, kuid just sotsiaalne ohutus määrab selle, mis oludes veedame kolmandiku oma elust. Ületunnid viivad töötajad varakult hauda, kirjutab Tartu Ülikooli majandusteaduskonna teadur Eneli Kindsiko.

Mind ajendas seda lugu kirjutama kuuldud näide Eestist – ühe inimese traagika. Inimene polnud enam päevi tööle ilmunud, ei vastanud kõnedele ega kirjadele. Kuna tegemist oli üksiku inimesega, polnud ka lähedasi, kelle vahendusel küsida, kas kõik on korras. Kui lõpuks suudeti töötaja koju sisse murda, leiti ta surnuna. Eks ikka arvuti lahti, tööasjad pooleli. Tegemist oli töönarkomaaniga.

Ööpäevas on 24 tundi. Sõltumata sellest, kellena sa töötad ja mida sa teed. Sellest 24 tunnist keskeltläbi kaheksa kulub magamisele. Keskmiselt kaheksa tundi oleme tööl ja ülejäänud kaheksa tundi jääb magamise ning töölkäimise vahele – üldiselt aeg, mil inimene valmistub tööle minema või taastub tööpäevast. Jätame nädalavahetuse praegu mängust välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles