Jaak Jõerüüt: kes sa selline enda arvates oled…? (224)

Jaak Jõerüüt
, kolumnist
Copy
Rahandusminister Martin Helme. 
Rahandusminister Martin Helme. Foto: Joosep Pank

Meie diplomaatidel ei ole juba ammu enam võimalik lumivalgeks rääkida Eesti praegust musta, rämedat, allpool igasugust intelligentset poliitikat lendavat teksti, mis tuleb mõne valitsusliikme suust, kirjutab suursaadik Jaak Jõerüüt. 

Mitte nõudlikus ja ähvardavas toonis, vaid diplomaadile kohasel viisil kirjutas riiki kaua ja lojaalselt teeninud riigiametnik, et meie diplomaadid on praegu keerulises olukorras. Olin Eesti riigi teenistuses diplomaadina üle kahekümne aasta, enamasti suursaadikuna, ja nii tean liigagi hästi, milliseid küsimusi oma riiki esindavatelt diplomaatidelt küsitakse. Küsijad, teiste riikide poliitikud, ametnikud, ajakirjanikud, analüütikud ja ärimaailma esindajad, investorid on kõike muud kui lollid, neile valetada pole võimalik. Ja nad oskavad ka ise lugeda, mistahes keeles. Me ei ela suletud karbis, me paistame riiklikult kõikjale läbi nagu hea veinipokaal. Silmapilk on näha, kas vein on enne väljavalamist dekanteeritud või on põhjas ebameeldiv sade.

Oma kogemusele toetudes saan otse ütelda seda, mida ausalt, aga ka väga korrektselt käituv suursaadik Matti Maasikas lõplikult ei saa. Et meie diplomaatidel ei ole juba ammu enam võimalik lumivalgeks rääkida Eesti praegust musta, rämedat, allpool igasugust intelligentset poliitikat lendavat teksti, mis tuleb mõne valitsusliikme suust. Et riiklik kahju juba sünnib ja selle taga pole ametnikud, vaid mõtlematult sõnu pilduvad või veeretavad valitsuse liikmed.

Kommentaarid (224)
Copy
Tagasi üles