Postimees 1919. a: teated meie maa kohta Skandinaavia lehtedes

Postimees
Copy
PM 23.05.1919
PM 23.05.1919 Foto: dea.nlib.ee

Tihti ilmuvad väga kõmulised teated meie maast Skandinaavia lehtedes, kus koguni olematuid asju kirjutatakse, ka koguni Rootsi abivägede ülespidamise kohta. Harilikult käivad need teated kõikidest lehtedest läbi suurte suurte ja hirmutavate päälkirjade all. Pärastpoole tulevad õiendused, mis siit kojusõitvate sõjameeste seletuste pääl põhjenevad.

Vahel on Skandinaavia lehtedes kõmulikke hirmuäratavaid kujutusi ka Eesti siseolude kohta ilmunud, mida ümber ei ole lükatud, sest koju minevad Rootsi ja Daani abiväelased ei või meie keele oskamatuse pärast meie olusid küllalt korralikult tundma õppida ega asjalikka ning õigeid teateid meie kohta anda.

Üsna tihti on nad teateid meie kohta meie vastu vaenulikkude kihtide käest saanud. Iga kodaniku kohus on sellepärast võõramaalastega kokku puutudes meist kindlaid, õigeid asjalikka seletusi anda, ilma et teda mingisugune erakondlik viha segaks.

Hiljuti ilmus Rootsi lehes «Nya Dagligt Allehanda» pikem kirjutus Läti ja Eesti oludest, kus meie asju õige tumedates värvides kujutati, ette heites meie valitsusele jaavalikkudele tegelastele enamlikku meeleolu ja tegevust.

Nüüd on meie välissaatkonna poolt samas lehes õiendus ilmunud, kus selgitatakse, et Eesti avalikud tegelased täiesti enamlaste vastased, et ka Eesti sotsiaaldemokraadid maakaitsest aktiivselt osa võtavad. Maareformi kohta on öeldud, et Eesti valitsus seda samuti otsustada mõtleb, kuida Rootsi ajul Rootsi valitsus meie maal.

23.05.1919

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles