Andres Sõnajalg: kui vaid Aidu park on julgeolekuprobleemiks, tuleme riigile vastu (20)

Andres Sõnajalg
, Eleon Green OÜ juhatuse liige
Copy
Andres Sõnajalg.
Andres Sõnajalg. Foto: Ants Liigus

Me oleme valmis riigiga igakülgset koostööd tegema, aga kas seda on ka riik, küsib vaidlusalust Aidu tuuleparki arendav Eleon Green OÜ juhatuse liige Andres Sõnajalg.

Me oleme Aidu tuuleparki arendamisesse panustanud juba kümme aastat oma elust ja pannud panti pea kogu oma maise vara. Kindlasti on lihtsamaid ärivaldkondi, kui tuuleparke ja uusi tuulikutüüpe välja arendada, kuid usume tõesti, et Eesti tehnoloogial põhinevast Eleon tuulikust võiks saada Eestile uus ekspordiartikkel, mis kasvatab kõigi eestlaste jõukust. Selleks on meil vaja ehitada kasvõi üks referentspark, mis võimaldaks Eleoni tehnoloogiat tõestada – ja tegelikult ei ole ausalt öeldes vahet, kuhu see tuleb. Aidu tuulepark on lihtsalt üks vähestest piirkondadest Eestis, kuhu üldse saab sellist parki ehitada ja meile on selleks väljastatud ehitusload, mida pole keegi kunagi kohtus vaidlustanud.

Kui tõesti on viimasel paaril aastal ühtäkki avastatud, et just see Eesti tehnoloogiaga tuulikutega tuulepark ainsana kahjustaks märkimisväärselt riigi julgeolekuhuve – mida meie ei usu, sest rahvusvahelistelt ekspertidelt tellitud uuring seda ei kinnita – siis olgu, erinevalt ametnikest oleme valmis päriselt vastu tulema. Oleme valmis püstitama ülejäänud tuulikud ka asendusmaale ja maksma selle eest iga kuu täpselt samasugust hoonestusõigustasu nagu praegu Aidus. Hetkel on ainsaks sobivaks alaks Tootsi tuulepark Pärnumaal, mida valitsus püüdis paar aastat tagasi Eesti Energiale anda mitterahalise sissemaksena aktsiakapitali (loe: tasuta), kuid millele ülejäänud sektor, kes on maksnud võrreldavate parkide eest kordades suuremaid summasid, seisis vastu. Eleon tuulikutele on seal ehitusload juba praktiliselt väljastatud.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles