Kommentaar: peatage oma pensionile minek (3)

Harry Tuul
, BNS-i ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension.
Pension. Foto: Panthermedia, Andriy Popov

Kõik need, kes on kogunud raha II pensionisambasse ning plaanivad lähima aasta jooksul pensionile minna, ärge veel seda tehke, sest uus võimuliit plaanib samba kapitaalremonti.

Praeguse korra kohaselt jagunevad vabatahtlikult II pensionisambaga liitununud (kõik, kes on sündinud enne 1983. aastat) laias laastus kolmeks.

Need, kellel on kogutud väga väike summa, saavad muuhulgas raha kohe välja võtta, mis paistab ühtlasi ka kõige mõistlikuma valikuna. Piiriks on 10 rahvapensioni määra ehk praeguse seisuga kuni 2052 eurot. Neil pole uue võimuliidu lepingust mitte midagi oodata ega loota.

Teise gruppi liigituvad need, kelle pensionifondi on kogunenud 2052 kuni 10 260,5 eurot (10 kuni 50 rahvapensioni). Nemad raha kohe välja võtta ei saa, kuid saavad valida fondipensioni, mis võimaldab raha välja võtta perioodiliste maksetena. Ka neile pensionisamba muudatus suurt ei mõju.

Küll aga on Keskerakonna, EKRE ja Isamaa plaanil mõju kõigile ülejäänutele. Nimelt, praegu jääb kõigile neile, kes on kogunud üle 10 260,5 euro (50 rahvapensioni), üle vaid võimalus sõlmida pensionileping, mille alusel võtab kindlustusselts kohustuse maksta inimesele pensioni elu lõpuni. Kuna aga kogusumma võib vabatahtlikult liitunututel olla endiselt väike, siis ka kuine väljamakse osutuda väga madalaks.

Uus valimisliit on aga lubanud kogu pensionisambad kapitaalremonti saata ning nii pööratakse kogu süsteem pea peale. Tõsi, seda mitte enne kui 1. jaanuari 2020. Seetõttu tasub kasutada juba praegu kehtivat võimalust ja jätta vanaduspensioniealiseks saamisel II sambast raha välja võtmata. Vähemalt esialgu.

Nimelt on võimalik minna riiklikule vanaduspensionile ka nii, et lükata II sambast raha välja võtmist edasi (muuseas, ka vastupidi). See annab võimaluse ära oodata, mida täpsemalt valitsusliit pensionisambaga ette võtab, sest tundub, et kõigil tekib võimalus raha kohe välja võtta.

Või, kui seda võimalust siiski n-ö vabatahtlikult liitunutele ei teki, siis saab II samba pensioni väljamakse lepingu sõlmida ka hiljem. Ja kui te raha oma elu jooksul välja ei võta, läheb kogutud vara hoopis pärijatele.

Niisiis - edasilükkamisega on ainult võita.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles