Keit Pentus-Rosimannus: IKE lepe on püüdlik, aga visioonitu värk (38)

Keit Pentus-Rosimannus
, riigikogu liige (RE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tulevasel valitsusel puudub igasugune tahtmine tegeleda Eesti jaoks oluliste tulevikuprobleemidega, kommenteerib riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Keit Pentus-Rosimannus Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Isamaa vahel kokkulepitud koalitsioonilepingut.

Kus on tuleviku jaoks vajalikud reformid? Kiirpilk koalitsioonileppele näitab, et IKE valitsusel puudub igasugune tahtmine tegeleda Eesti jaoks oluliste tulevikuprobleemidega. 

Eesti elanikkond vananeb, tööealine elanikkond väheneb. Mudel, kus aina väiksem hulk tööealisi peab oma maksudest üleval aina kasvavaid sotsiaal- ja tervishoiukulusid, on tulevikus suure küsimärgi all ja vajab alternatiivide läbimõtlemist. Ma ei näe valitsuse kavades mingeid põhimõttelisi reforme, mis kindlustaksid sotsiaal- või tervishoiuvaldkonna rahastamise ka 20 või 50 aasta pärast. Samuti ei näe ma mingeid märke soovist teha reforme, et liikuda vähese tööjõunõudlusega, targema majanduse poole.

Ebasoovitavad kliimamuutused on tulevikus ühed suurimad rände- ja julgeolekuprobleemide põhjustajad. Kogu maailm peab pingutama keskkonnasõbralikuma, või vähemalt -neutraalsema majandamise suunas, et vältida üleüldist katastroofi, mis võib tabada meie lapsi ja lapselapsi, kui mitte juba meid endid. IKE-lepe purjetab muretult vilet lastes täpselt vastupidises suunas, põlevkivienergeetikast väljumise eesmärgist ja pikaajalisest kavast pole piiksugi. Üks retooriline lause püüdlustest puhtama majanduse poole ei suuda seda varjata, kui konkreetsed tegevused sellest sihist eemalduvad.

Kokkuvõttes püüdlik, aga visioonitu värk.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles