Jens Stoltenberg: NATO – vabade rahvaste pere (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg
NATO peasekretär Jens Stoltenberg Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Kuigi maailm näeb 2019. aastal välja teistsugune kui 1989. aastal ning paljud hääled väljendavad muret rahvusvaheliste organisatsioonide ja partnerlussuhete tugevuse pärast, jääb NATO endiselt nii positiivseid muutusi toovaks jõuks kui ka stabiilsust pakkuvaks ankruks, kirjutab NATO peasekretär Jens Stoltenberg. 

Kõik mäletavad kindlasti ajaloolist hetke, mille järgi defineeritakse nende põlvkonda. Oma kus-mina-siis-olin-hetke. Minu põlvkonna jaoks oli selleks Berliini müüri langemine. Me kõik võime silme ette manada ikoonilisi kaadreid sellest, kuidas berliinlased müüri sõna otseses mõttes – haamri ja peitliga – maha lõhkusid. Või kuidas käed läbi müüri sirutusid ja kuidas sõpru ja naabreid üles müürile tõsteti. Et parandada lõhet, mis oli perekondi lahutanud peaaegu kolmkümmend aastat.

Kuigi sellest sai terve põlvkonna sümbol, olid vabaduse ja demokraatia seemned Kesk- ja Ida-Euroopas idanenud ja kasvama hakanud juba ammu enne seda: rahumeelsete protestide, rahvaliikumiste ning lugematu arvu meeste ja naiste vaprate tegude näol.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles