Erko Jakobson: kliimamuutus on inimtekkeline (35)

Erko Jakobson
, Tartu Ülikooli Tartu Observatooriumi teaduslik nõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Jäämeri
Põhja-Jäämeri Foto: NASA/REUTERS

Kliimamuutuste inimtekkelisus sai teaduse kullastandardi tasemel tõestuse, kuid foorumeid lugedes tundub siiski, et selles kahtlejaid leidub veel rohkelt, kirjutab Tartu Ülikooli Tartu Observatooriumi teaduslik nõustaja Erko Jakobson. 

Olen kliima uurimisega tegelenud viimased 15 aastat ning püüan teemat selgitada. Alustuseks eristame kolm mõistet – kliima soojenemine, kliimamuutus ja kliimamuutuse inimtekkelisus. Kliima soojenemisest räägitakse peamiselt globaalse keskmise temperatuuri kontekstis. Lihtne tõestus sellele on viidata valitsustevahelise kliimamuutuste paneeli IPCC raportitele, milles sajad maailma tippteadlased kinnitavad kliimamuutust, lähtudes tuhandetest artiklitest ning miljonitest mõõtmisandmetest. 

Ka guugeldades leiab mitmetest allikatest globaalse temperatuuri aegridasid. Näiteks NASA/GISS andmetest on selgelt näha, et viimased 50 aastat on toimunud üsna ühtlane soojenemise trend. Eelmisel kümnendil oli küll soojenemise vaheaeg, kuid viimased viis aastat on kõik olnud soojemad kui kunagi varem (alates 1880. aastast). Satelliidiandmetest hinnatud globaalne keskmine temperatuur on parim, mis meil kasutada on, sest need on kalibreeritud täpsete maapealsete mõõtmistega ning on üle maakera ühtlaselt jaotunud.

Kommentaarid (35)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles