Raul Rebane: vigurid ja etturid valimisnimekirjades (1)

Raul Rebane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Rebane FOTO: Loco Studio/err
Raul Rebane FOTO: Loco Studio/err Foto: Loco Studio/ERR

Raul Rebane analüüsib eelmiste, 2015. aasta riigikogu valimistel antud häälte põhjal, millise erakonna juurest on ära jalutanud suuri ja keskmisi häältemagneteid ning mida see võiks meile öelda erakondade praeguste võimaluste ja hädade kohta. 

Valimistulemuste prognoosimine on praegu nii meedias kui tavasuhtluses kõrge staatusega tegevus. Tavaliselt vaadatakse igakuiseid uuringuid ja siis oletatakse vastavalt oma meeleolule ja maitsele üles-alla. On ka neid, kes otsivad täiendavat infot. Neile ongi järgmine analüüs.

Pakun välja mõningaid meil vähe tarvitatud indikaatoreid, lootuses, et kellelgi on neist kasu. Metoodika on lihtne, analüüsin 2015. aasta riigikogu valimisi eri nurkade alt ja võrdlen, kus võimalik, praeguse olukorraga.

Alusarvud on kõigile lihtsalt kättesaadavad. Riigikogu valijaid oli 2015. aastal 899 793, neist kehtivaid hääli 574 153. Valimistel osales 64,2 protsenti valijatest. E- hääletajaid oli 176 328 ehk 30,5 protsenti. Vaadeldud on neid erakondi, kes 2015. aastal said riigikogusse esinduse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles