Janno Zõbin: kust leida Mustvee vallavanem? (3)

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Zõbin
Janno Zõbin Foto: Margus Ansu

Eilse Tartu Postimehe lugu Mustvee vallavanema Jüri Morozovi umbusaldamisest kinnitas taas, et võimukoridorides igav ei hakka. Kohalikud võimumängud annaks ainest nii romaaniks kui ka telesarjaks. Ja mis on muutunud pärast haldusreformi, kui Mustvee linn ühines naabervaldadega ja sündis Mustvee suurvald?

Esmalt mõned meenutused, et Mustvee poliitilisest minevikust aimu saada. Aastail 2002–2007 oli Mustvee linnapea Gennadi Kulkov. Keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuuri esindajad kinnitasid 2007. aasta novembris ETV saates «Pealtnägija», et ta tellis sama aasta kevadel volikogukaaslase ajakirjanik Fjodor Maspanovi palgamõrva.

Mustvee ekslinnapea Pavel Kostromini mõistis Tartu maakohus 2015. aastal tingimisi vangi altkäemaksu võtmise ja linna raha omastamise eest. Kostromin oli viimati linnapea aastail 2012 ja 2013. Lisaks kahtlase taustaga linnapeadele on Mustvee linnale eri aegadel ette heidetud segaseid rahaasju ja haldussuutmatust. Lood umbusaldusavaldustest Mustvee volikogus on jõudnud rahvasuhu ja kohalikud pärandavad neid tõenäoliselt järgnevatele põlvedele.

Eesti idapoolsemates omavalitsustes toimunu võib meile tunduda küll korruptiivne ja ajale jalgu jäänu, kuid kohaliku kogukonna jaoks kaalub kõrge korruptsioonitaseme ilmselt üle see, et üksteisega sõltuvussuhtes olevad volikogu ja vallavalitsuse liikmed nii-öelda õiget, seda meie asja ajavad.

Kas ei asunud Morozov sõltuvussüsteemi mitte liiga agaralt lammutama?

Üpris võimatu on lõpuni aru saada, miks Morozov tegelikult maha võeti. Kuigi vallavolikogusse kuulub pärast haldusreformi vähe endisi linnavolikogu liikmeid, näib kohalike ettevõtete ja nende volinikest esindajate ning vallaametnike sõltuvussuhete süsteem Mustvee linnas siiski juurdunud olevat. Kas ei asunud Morozov sõltuvussüsteemi mitte liiga agaralt lammutama ja läbipaistvamaks muutma? Või jättis ta tõesti kõrvale Avinurme ja Lohusuu piirkonna huvid, nagu mahahääletajad püüavad väita?

Väljastpoolt vaatajale paistavad Mustvee linnas või Kasepää vallas võimu juures olnute ja nüüd Mustvee vallavalitsuse ja volikogu liikmete ametlikud ja mitteametlikud sidemed ülikeerulise rägastikuna. See on omal moel subkultuur – hoitakse omasid ja ollakse umbusklikud mujalt tulijate vastu. Uued volinikud aga peavad selles vastuolude ja probleemide poliitilises konnatiigis leidma oma koha ja õige suuna. Koostöö on aga läinud üle kivide ja kändude.

Kas ka Morozov polnud mustveelastele poliitimmigrant? Kuigi ta juhtis pikalt naabruses paiknevat Saare valda, oli kohalikele autoriteet ja poliitikuna end tõestanud. Kust leida sobiv Mustvee vallavanem? Kui tahame, et kaht maailma lahutav poliitilise kultuuri tinglik piir läbiks Peipsi järve, mitte Kallastet ega Mustveed, siis kriminaalid ei sobi. Kes võtaks vastutuse, säilitaks elementaarse eetika ja teeks nii, et kohalikud oleksid rahul?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles