Cesare Beccaria pärand: piinamise keelamine ja surmanuhtluse kaotamine

Filippo Formica
, Itaalia suursaadik Eestis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cesare Beccaria
Cesare Beccaria Foto: Wikipedia

Igal inimesel võõrandamatu õigus elule ja mitte keegi, ei tema ise ega keegi teine, saa seda õigust ära võtta. See väide oli üks valgustusaja andeka juristi Cesare Beccaria otsustavaid samme inimese põhiõiguste formuleerimisel, osutab Itaalia suursaadik Eestis, rahvusvahelise õiguse asjatundja Filippo Formica, kes on aastaid töötanud rahvusvahelistes organisatsioonides.

Cesare Beccaria sündis 15. märtsil 1738. aastal Milanos. Teda peetakse üheks valgustusaja andekamaks juristiks ja suuremaks mõtlejaks, niisamuti tänapäevase kriminaalõiguse ja -menetluse isaks. Samuti oli Beccaria hiilgav majandusteadlane, näiteks Schumpeter nimetas teda Itaalia Adam Smithiks.

255 aasta eest avaldatud traktaat „Kuritegudest ja karistustest“ on kujundanud Euroopa identiteeti küllap enam kui ükski teine raamat. See andis suure panuse nüüdisaegse kriminaalõiguse arengusse, aga on ka unustamatult ergutanud meie südametunnistust. Selles pandi muu hulgas paika inimõiguste kaitse alused: „Ei saa olla vabadust, kui seadus teatavatel juhtudel lubab inimesel lakata olemast isik ja muutuda asjaks.“

Beccaria traktaat kritiseeris veenvalt ja argumenteeritult tolleaegset kriminaalõigust nii filosoofilistest seisukohtadest kui ka, eriti kui arvestada tagajärgi, poliitilisest vaatenurgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles