Jaanika Merilo: Ukraina - kas Eesti allhankemaa? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanika Merilo
Jaanika Merilo Foto: Jaanika Merilo

Valimiste eel on taas elavnenud diskussioon välistööjõu kaasamisest Eestisse – selle piirangutest ja võimalustest. Ühelt poolt on Eesti tore elukeskkond, kuid teisalt on Infotehnoloogia- ja Telekommunikatsiooni Liidu hinnangul Eestis puudu ligi 7000 tehnoloogiavaldkonna spetsialisti ja kriis pigem süveneb.

Üks võimalik lahendus on välismaise professionaalse tööjõu Eestisse lubamine riikidest, mis on päevase lennureisi kaugusel. Just nii kaugel on näiteks meist lõunasse jääv Ukraina, mis on viimastel aastatel muutumas IT-tööjõu „tõotatud maaks“.

Ukraina 42 miljonist elaniku hulgas on ligi 160 000 IT-spetsialisti. Praeguseks on infotehnoloogia riigi suuruselt kolmas ekspordivaldkond. Sektori kasv oli eelmisel aastal lausa 26%. Seejuures töötab enamik sealseid suuri IT-ettevõtteid just välisklientidega. Tänu sellele on suuremate ettevõtete kasutada eeskujulid kommunikatsioonimeetodid, kasutatakse kõiki enamtuntud projektihaldustarkvarasid ning omatakse rahvusvaheliselt tunnustatud protsessijuhtimise sertifikaate ja litsentse. Ukraina IT-ettevõtete kasuks räägib ka nende suurus: riigi kümnes suurimas ettevõttes on igaüheks 1000-5000 töötajat. Tänu sellele on spetsialiseerumise tase on kõrge.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles