Lugeja on nõus maksma väärt digitaalse sisu eest (4)

Timmo Lilium
, Eesti Meedia levi- ja klienditeenindusdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minu Meedia
Minu Meedia Foto: Pm

Nüüd oleme ka Eestis jõudnud selleni, et kõik suuremad ajalehed suudavad klassikalise paberlehe tellimuse kõrval edukalt müüa ka digitaalse sisu tellimust. Ülemineku põhjus väga lihtne: järjest kasvav kulu paberile ja ajalehtede kojukandele ei võimalda ajalehti enam kasumlikult toota, kuskilt tuleb piir ette ja meil on see piir ammu ületatud. See on peamine põhjus, miks otsitakse ajakirjanduse püsimajäämiseks uusi tuluallikaid.

Postimees teeb selles vallas alles esimesi samme ning meie digitellimustest teenitav tulu moodustab kogu tellimustulust praegu alla kümne protsendi. Seega ei saa veel öelda, et digitellimused aitaksid meid vee peal hoida.

Ilmselt olete nõus, et Spotify, Deezer ja Netflix ning tasulised mobiilsed rakendused on ajalehtede jaoks tee sisse tallanud. Tänu nende heale tööle on ka suur osa eestlastest mõistma hakanud, et väärt digitaalse sisu eest maksta on täiesti normaalne. Riikides aga, kus ajakirjanduse digitellimine on juba pikem tava – näiteks Skandinaavia maades ja USAs –, on täiesti tavaline, et digilehe tellijaid on nii arvuliselt kui ka rahaliselt paberlehe tellijatest rohkem.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles