Lugeja käes on võim

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alli Rutto
Alli Rutto Foto: Birgit Püve

Kas Abhaasia eestlaste kodakondsuse küsimus oleks ministeeriumides, presidendi kantseleis, riigikogus nii teravalt tõusnud… kui see poleks esmalt puudutanud teid, head lugejad? Kahtlen sügavalt, ja selgitan, miks.

Kas keegi mäletab Elgat ja Osvaldit? Haapsalus elavat eakat abielupaari, kelle passis on suurem osa elust seisnud «estonets». Viimased kümmekond aastat on Elga ja Osvald olnud aga hoopis «välismaalased» – passi järgi. «Hinges oleme ju ikka eestlased,» ütleb Elga, kellele see valmistab vaid nalja. Halli passiga eestlased.

Nii nagu Alli Rutto, on ka Elga ja Osvald pärit Abhaasiast.1928. aastal sündinud Osvald on sirgunud Sulevi külas, kuhu tema esivanemad 19. sajandil Eestist rändasid. Salme külast pärit Elga (neiupõlvenimega Sats) ütleb, et tema vanaema läks perega Kaukaasiasse Rakvere kandist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles