Juhtkiri: kelle laulu laulab Objektiiv? (57)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Objektiivi peatoimetaja kohusetäitja Markus Järvi ja tegevtoimetaja Varro Vooglaid. 
Pildil Objektiivi peatoimetaja kohusetäitja Markus Järvi ja tegevtoimetaja Varro Vooglaid. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kunagi oli mahajäänud riikidel motivatsioon arenenud riikidele järele jõuda, sest vastasel juhul oleks need maad koloniseeritud ning nende valitsejad võimust ilma jäänud. Tänapäeval mingit survet mahajäänud riikidele ega nende valitsejatele pole ning neil pole mingit motivatsiooni arenenud riikide tasemele jõuda. Nad ei üritagi kuhugi jõuda, oma riiki ja majandust arendada, vaid lihtsalt ütlevad: jah, elame viletsalt, aga selle eest oleme teistest «vaimsemad». Just nii käivad asjad Venemaal ja sellest johtuvad Vene propaganda põhilised jutupunktid: «lääne juhid on silmakirjalikud», «lääne eesmärk on teiste allutamine» ning «lääs degradeerub».

Eestis kordab neid «alternatiivmeedia» portaal Objektiiv. Niinimetatud alternatiivmeedia ei ole midagi originaalset, vaid enamasti nn suure meedia tulede peegeldus. Kuid asjad paistavad peeglis ikka teisiti, kui need tegelikult on. Objektiiv peegeldab niimoodi tavameedia uudiseid, andes neile oma tõlgenduse ja konteksti, aga selle tagant paistavad selgelt ka Vene propaganda ning mitte eriti usaldusväärsed lääne portaalid.

Objektiivi analüüs näitas, et valimisse sattunud artiklites viitas portaal kõige rohkem näiteks Breitbartile, mis on kogu maailmas tuntud eeskätt oma kahtlase sisu poolest. Muuhulgas on tiražeeritud venelaste kõige naeruväärsemaid propagandavalesid ja süüdistatud meie kodumaiseid meediaväljaandeid oma lugejate petmises.

Üks kõnekas näide on Salisbury mürgitamise juhtum, kus korrati otseselt Vene propaganda valesid. Eriti naeruväärselt mõjus Postimehe nimetamine libauudiste portaaliks. Kas tõesti usub veel keegi peale Kremli, et Sergei ja Julia Skripali mürgitamises kahtlustatavad olid hoopis toredad vene turistid, kes käisid kuulsat Salisbury katedraali vaatamas?

Postimehe tellitud analüüs näitas, et Objektiiv valib teadlikult oma sõnumeid, mis sobiksid selle ideoloogilisse maailmapilti.

Objektiiv ütleb oma tutvustuses, et nende tegevus lähtub püüdlustest kajastada ühiskonnas toimuvat ausalt ja omakasupüüdmatult. Tartu Ülikooli ajakirjandusdotsendi Ragne Kõuts-Klemmi sõnul lähtub Objektiiv oma teemade valikul aga selgetest eelistustest, käsitlevate teemade ja sündmuste spekter on tunduvalt kitsam kui näiteks üldauditooriumile suunatud uudismeedial, ka leidub portaalis proportsionaalselt rohkem seisukohti, mis ei ole nii domineerivad, kui neid esitatakse.

Postimehe tellitud analüüs näitas, et Objektiiv valib teadlikult oma sõnumeid, mis sobiksid selle ideoloogilisse maailmapilti. Selliste portaalide tegevusse on oluline kriitiliselt süüvida veel enne valimisi, sest muidu võib pahaaimamatult ka Vene propaganda õnge minna.

Kommentaarid (57)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles