Külm on. Ikka veel! (2)

Toomas Toomsalu
, BNSi toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv Viljandi lossimägedes.
Talv Viljandi lossimägedes. Foto: Elmo Riig / Sakala

Külmetaval inimesel tekib igasuguseid hulle mõtteid ja temaga juhtub igasuguseid koledaid asju. 6000 aasta tagusest 12,1-kraadisest keskmisest temperatuurist on meil praegu puudu veel 6,1 kraadi, kirjutab BNSi toimetaja Toomas Toomsalu.

Türgi lõunaosas paikneva Çatalhöyüki asula keskkonnaaktivistid ja muidu teadlikud inimesed oleksid võinud korraldada meeleavalduse ning nõuda kliimamuutuse peatamist ja viivitamatuid samme globaalse soojenemise kiirendamiseks. Nad siiski ei teinud seda. Pikette polnud veel välja mõeldud, kirjaoskust ning sõnu nagu «keskkond» ja «kliima» ammugi mitte.

Hendrick Avercamp elas ja töötas Hollandis Kampeni linnas. Ka tema oleks võinud meelt avaldada, nõuda kliimamuutusele piduri tõmbamist ja võimaliku soojenemise kammitsemist. Ta oskas kirjutada ning oleks oivaliselt hakkama saanud plakatite maalimisega. Aga ka Avercamp ei läinud meelt avaldama. Tema teenis külma pealt raha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles