Edasi 1977. aastal: punased nelgid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobrirevolutsioon
Oktoobrirevolutsioon Foto: press-unity.com

Tähtvere park, kus asub Hans Heidemanni mälestussammas on vana töölismiitingute paik. Aastakümnete eest kõlas siin Tartu töölisjuhi hääl, kutsudes punaste lippude alla kogunenud kaaslinlasi koonduma otsustavaks võitluseks kodanluse omavoli vastu. Tartlased olid ta valinud oma esindajaks riigikogus, et ta ka seal räägiks, mida töölised arvavad kodanlikust vabariigist.

Hans Heidemanni lühikest võitlusrohket elu meenutas linna parteikomitee osakonnajuhataja Arno Almann oma miitingukõnes. Tartlased olid kogunenud mälestussamba juurde tähistama H. Heidemanni 81. sünniaastapäeva.

Ernst Heidemann rääkis 1917. aastast, millal ta koos vennaga koduvallas Punakaarti astus ning töörahva huvide eest seisis. Sõna võtsid Hans Heidemanni võitluskaaslased August Kiis ja tema õde Helmi Küttik ning Heidemanni-nimelise trükikäitise komsomolisekretär Mare Saar.

11. kooli pioneerimaleva nõukogu esimees Sirje Antonova luges ette tähtsamaid daatumeid maleva nimikangelase eluloost. Pioneeride ja kommunistlike noorte kõnekoor esitas õpetaja Ago Pabuti koostatud luulepõimiku «Punased nelgid».

Mälestussamba astangule asetati punaseid õisi.

12.11.1977

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles