Tarmo Pikner: kui Macron ähvardab 1930ndatega, siis eurosaadikud mõtisklevad plastkahvlitest

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp Euroopa Kommisjoni hoone ees Brüsselis
Euroopa Liidu lipp Euroopa Kommisjoni hoone ees Brüsselis Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu aluspõhimõtted on aegunud ja vajavad kaasajastamist – süsi ja teras pole tänapäeval need toorained, mis kogu Euroopat koos hoiaks, kirjutab kolumnist Tarmo Pikner.

Isegi tänapäevasem tooraine – gaas, pole see, mis EL-i ühe mütsi alla koondaks. Võib-olla oleksid tuul ja päike (ja neist toodetav energia) need, mis aitaksid Euroopat koos hoida.

Kisma Merkeli tühjaks jääva tooli ümber

Vaevalt oli Euroopa Liidu au ja südametunnistus Angela Merkel teatanud, et ka tema valitsemisaeg saab ükskord otsa, ei kasutanud Prantsuse president Emmanuel Macron võimalust vait olla ja tuli välja vapustava teatega – Euroopa on tagasi kolmekümnendates. Vaid kolm päeva pärast Merkeli teadet tuli üheteljelise eurovankri teise telje otsas valves olev Macron välja võrdlusega:  «Mind ehmatab sarnasus meie aja ja kahe sõja vahelise aja vahel.»

Macron näeb oma tähetundi tulevat ja üritab Merkeli nähtavas tulevikus tühjaks jäävale toolile istuda (seda muidugi mitte Berliinis, vaid Brüsselis). Asjata halavad euroliberalistid, et Merkeli (kes kodupartei nime järgi peaks nagu konservatiiv olema) taandumisega jääb Euroopa Liitu tühimik. Pole mina veel aru saanud, et Saksamaa oleks viimase paarisaja aasta jooksul mõne koha ja ruumi tühjaks jätnud, ikka on see täidetud soovitu või soovimatuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles