Kas kärgpere oleks Venemaal võimalik? Kolumnist Andrei Kuzitškin võtab luubi alla eestlaste ja venelaste peresuhted (1)

Andrei Kuzitškin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kärgpere. Foto on illustratiivne.
Vene kärgpere. Foto on illustratiivne. Foto: kinohelp.ru

Lähedaste suhete säilimine endiste abikaasade ja nende laste vahel on Venemaal suur haruldus. Üldiselt pärast pere lagunemist astuvad endised abikaasad sõjateele ja peavad leppimatut võitlust autode, korterite, raha ja laste pärast. Seejuures lõpeb asi sageli tapmisega, kirjutab arvamusportaali kolumnist Andrei Kuzitškin.

Mõistet «kärgpere» kuulsin esimest korda Eestis. Mis seal öelda – olin selle nähtuse peale väheke nördinud. Olen siiski üles kasvatatud patriarhaalsete traditsioonide vaimus ja õigupoolest on kärgpere minu jaoks pigem moodne variant Türgi sultani haaremist! Seal ju elasid naised üheskoos ja kasvatasid oma lapsi.

Kuid minu veendumuse järgi lõhub selline moodne praktika, nagu kärgpere seda on, perekonna institutsiooni ja kahe inimese liitu. Loomulikult võib vahel sellise liidu juurde tulla ka kolmas partner ... Tjah ... Ent Eestis elades olen jõudnud arusaamisele, et peresuhete süsteem võib olla veelgi keerulisemalt korraldatud – minu senised ettekujutused sellest, mida standardne abielu endast kujutab, on sisuliselt kokku varisenud.

Sellest kõigest järeldasin, et minu õpilane oli mehe kolmas naine. Kuid see ei häirinud teda karvavõrdki.

Üks meeldejäävamaid seiku ühe kärgpere siseelu tutvumisega oli 2014. aastal. Läksin külla ühele oma tuttavale Tapal ja suhtlemise käigus sain teada, et mees on abielus juba neljandat korda ning naine on mehele läinud juba kolmandat korda. Mõlemal neil olid lapsed eelmistest abieludest ja ka üks ühine laps ning nad suhtlevad edasi oma endiste abikaasadega. Sealjuures elab mehe teine naine naise esimese mehega. Võõrustajad rääkisid sellest olukorrast huumoriga. Samuti rääkisid nad, et nende endiste partnerite peredes sünnib järjest uusi lapsi ja vahel on raske selgusele saada, kes siis on nende isa. Seepärast kasvatakse kõiki lapsi ühisel jõul. Algul mõtlesin, et see Tapa pere on mingi unikaalne juhtum, nii öelda följeton vanast Tapa ajalehest Edasi Kommunismile, kuid Tallinnas toodi mulle rohkelt näiteid samasugustest «võrgusuhetest».

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles