Valedetektor: EKRE esimees edastas Soome kohta valeväiteid (56)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vale
Vale Foto: Postimees

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme esitas kolmapäeva õhtul ETV saates «Esimene stuudio» valeväiteid, kui ütles, et Soome hoiab resoluutselt topeltkodakondsusega ja vene päritolu inimesed riigisaladusega kokkupuutumisest eemal.

MART HELME VÄIDE:

Soome on resoluutselt topeltkodakondsust ja vene päritolu inimesed riigisaladusest eemal hoidnud.

«Sest Soome valitsusel on moraalne vastutustunne ja nad teavad väga hästi, et saladused võivad maksma minna tuhandete meeste elu lahinguolukorras, kui need reeturite kaudu satuvad vastaste kätte,» rääkis Helme. «Meil seda moraalset vastutust ei ole, sest meie tahame integratsiooni klantspilte näidata kogu Euroopale ja Moskvale: näete, meil on kõik asjad korras.»

VALEDETEKTOR TUVASTAS: VALE

Soome teeb riigisaladusega kokku puutuvate inimeste puhul taustakontrolli, aga selle aluseks ei ole rahvus või kodakondsus, ütles Sooma saatkonna pressinõunik Hannele Valkeeniemi Postimehele. «Soomes kehtib väga oluline võrdse kohtlemise põhimõte ja mingit rahvusel või topeltkodakondsusel põhinevat keeldu riigisaladusega kokkupuutumiseks seadustatud ei ole,» ütles Valkeeniemi.

Tema sõnul on Soomes küll arutlusel seaduseelnõu, millega tahetakse piirata topeltkodakondsusega inimeste pääsu kõrgetesse riigiametitesse, parlament hakkab eelnõu menetlema juba sellel aastal.

Kaitsepolitsei pressiesindaja ütles Postimehele, et riigisaladuse ja salastatud välisteabe seadus ei sätesta riigisaladusele juurdepääsu loa keeldumise alusena topeltkodakondsust. «Küll aga võimaldab seadus hinnata juurdepääsu luba taotleva isiku usaldusväärsust ja teatud juhtudel on võimalik seda kasutada topeltkondakondsust omavatele isikutele juurdepääsu loa andmisest keeldumise alusena,» märkis pressiesindaja.

VALEDETEKTOR! Kui märkad avalikus ruumis levitatavaid kahtlasena tunduvaid väiteid, siis anna sellest Postimehe toimetusele teada. Püüame välja selgitada, kas tegemist on tõe või valega. Info koos põhjendusega saada aadressil: ainar.ruussaar@eestimeedia.ee.

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles