Sven Sakkov: Obama või Trump – kumb on Eestile parem? (57)

Sven Sakkov
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Barack Obama
Donald Trump ja Barack Obama Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Soovime või mitte, Washingtonis toimuv ja sealt juhitud USA välispoliitika mõjutab meid olulisel määral. Ükskõik kui puhevile me end sõnades ka ei ajaks, on meid ikkagi vaid 1,3 miljonit. Eesti heaolu on seotud Euroopa Liidu, Eesti julgeolek NATO ja seeläbi USAga. Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse juht Sven Sakkov proovib võrrelda kahe viimase USA presidendi – Barack Obama ja Donald Trumpi – välispoliitikat ja teha järeldusi Eesti huvide vaatevinklist.

3. septembril sai neli aastat Obama kõnest Tallinnas. Ilus kõne oli – Obama rääkis laulupeost, tsiteeris Heinz Valku ja Marie Underit, ning sõnad, et Tallinna kaitsmine on sama oluline kui Pariisi, Londoni või Berliin kaitsmine, tekitasid kuulajates sooja tunde. Seega võiks järeldada, et ta oli Eesti jaoks hea USA president. Ja et Trump, kelle kõned pole pooltki nii elegantsed, ning keda on süüdistatud isolatsionismis, ei ole? Tegelikkus on palju kirjum.

Lähivaatlusel võiks pigem väita, et tänu oma tegevusetusele oli Obama välispoliitika isolatsionistlikum kui Trumpi oma. Ühtlasi on vaja endale aru anda, et pelgalt sõnadest, ükskõik kui ilusad need ka ei oleks, ei piisa.

Juhtimine tagareast

Mu Ameerika sõbrad on Obama välispoliitika kokku võtnud umbes nii: tema jaoks oli USA jõu kasutamine mitte maailma probleemide lahendamise viis, vaid probleemide põhjus. Sestap olid ta välispoliitilised sammud tingitud soovist USA jõu jäetud jalajälge võimalikult koomale tõmmata. Seda ta ka tegi.

Kommentaarid (57)
Copy
Tagasi üles