Ants Laaneots: riigikaitsele oli aasta edukas

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja Ants Laaneots.
Kaitseväe juhataja Ants Laaneots. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots nimetas lõppevat aastat riigikaitse mõttes edukaks, kuna võeti vastu mitmed olulised seadused. Postimees.ee avaldab Laaneotsa tervituse jõuludeks ja uueks aastaks.


Lõppev 2008. aasta jääb meelde vastuolulise ja närvilisena. Augustikuus sõjaks plahvatanud konflikt Gruusias muutis järsult julgeolekuolukorda kogu Euroopas ja muidugi Läänemere piirkonnas.

Aasta teisel poolel teravnenud üldine majanduskriis on pannud muremõtteid mõlgutama ja lahendusi otsima paljude riikide valitsused. Maailma majandusel ja Eesti majandusel sealhulgas ei ole praegu kõige paremad päevad ning see mõjutab otseselt investeeringuid meie riigikaitsesse.

Vaatamata nendele ärevatele tõsiasjadele osutus 2008. aasta Eesti sõjalisele riigikaitsele tervikuna edukaks ja seda suures osas tänu kõigi kaitseväelaste, ametnike ning kaitseliitlaste ühisele pingutusele.

Kõik sai selgemaks

Kaitseväel ja Kaitseliidul on nüüd selge, seadusandlikele aktidele tuginev teadmine, kuidas ja mida teha, ning arenguplaanid tulevikuks.

Kindlasti võib meie teele ette tulla väiksemaid ja suuremaid takistusi, ent nende ületamine ei ole ülemäära keeruline, sest oleme kindlad, et valitud tee viib meid eesmärgile - väärikale väikeriigile kohase ning tõhusa riigi sõjalise kaitse süsteemi rajamiseni.

Riigikogu võttis sel sügisel vastu kauaoodatud kaitseväe korralduse seaduse, mis kehtestab kaitseväe juhtimise selge korra, määratleb täpsemalt ametiisikute ning struktuuride ülesanded, otstarbe ning vastutuse. Seda seadust ning sellega kaasnevaid rakendusakte oli ja on kaitseväele hädasti vaja.

Muutume võimekamaks

Tihedas koostöös kaitseministeeriumiga oleme 2008. aastal välja töötanud kaitseväe arengukava järgmiseks kümneks aastaks, mis arvestab kriiside ja sõjaliste ohtude tõrjumiseks vajalike võimekuste loomisega.

Aasta jooksul on järjekindlalt arenenud ja korrastunud sõjalise riigikaitse ülesehitus, sealhulgas mobilisatsioonisüsteem.

Toimiv mobilisatsioonisüsteem annab vajaliku tugevusvaru Eesti riigikaitse mudelile, mille märksõna on segakomplekteeritus.

Usutava heidutuse võimaliku agressori tõrjumiseks loovad tasakaalustatult väljaarendatud, segakomplekteeritud sõjaaja kaitseväe üksused, mille moodustavad elukutseline tuumik, reservväelased ja vabatahtlikud kaitseliitlased.

Rahvas tahab riiki kaitsta

Kaitseväe suurima õppuse «Kevadtorm 2008» käigus kontrollisime üle ja saatsime reservi järjekordse pataljoni lahingugrupi. Oktoobris korraldas kaitsevägi üle üheksa aasta taas reservpataljoni õppekogunemise, mis kinnitas meile, et Eesti rahva kaitsetahe on kõrge ning meie reservväelased on valmis, kui vaja, meie kodumaad kaitsma.

Kindla plaani alusel ajateenijatest ettevalmistatavad ning süsteemselt õppekogunemistel oma sõjameheoskusi värskendavad reservüksused moodustavad integreeritud terviku, andes sõjaaja kaitseväele ja Kaitseliidule võimaluse korrapäraseks harjutamiseks ning riigikaitseks vajalike oskuste hoidmiseks vajalikul tasemel. Reservväelaste õppekogunemised on loomulik jätk ajateenistusele.

Paistame NATOs silma

Oleme saavutanud NATOs ainulaadse positsiooni küberkaitse valdkonnas. Meie sellealaseid võimekusi ja spetsialistide kõrget taset tunnustab kogu Euroopa ja Põhja-Ameerika. Selle tulemuseks on NATO küberkaitse keskuse loomine Tallinnas, mis sai sel aastal ametlikult kätte akrediteerimistunnistuse ja tegutseb.

Saame moodsa lennuvälja

Sügisel alustasime Ämari sõjalennuvälja ümberehitamist, mis võimaldab meie õhuväel omada paari aasta pärast täielikult renoveeritud, eelkõige meie õhuruumi kaitseks vajalikele hävitajatele tarvilikku kaasaegset lennuvälja. Suur osa rahast nendeks töödeks tuleb otse NATO arengufondidest.

Üheks olulisemaks Eesti riikliku julgeoleku alustalaks on kollektiivkaitse. Maailma kõige tugevama kaitseorganisatsiooni NATO sõnum on viimastel kuudel olnud otsekohene ja selge: Eestit kaitstakse kindlasti.

Toetame liitlasi

Oleme ise ka olnud enda suhtes nõudlikud meie liitlaste toetamisel erinevates missioonides ega ole valinud kergemaid teid. Eesti sõdurid on riigi julgeolekuhuvide eest väljas rahutus Afganistanis, Iraagis ja Balkanil ka praegu, kui rahvas valmistub pere ja sõprade ringis jõule pidama ning uut aastat vastu võtma.

Kui me toetame tõhusalt oma liitlasi NATOs ja Euroopa Liidus nende sõjaliste ülesannete täitmisel, siis sama tõhusalt on nad valmis toetama ka Eestit vajalikul hetkel.

Tõstan esile ja tänan eriliselt neid sõjamehi, kes on aidanud jõuda rahuni või teevad seda praegu kuskil Afganistani Helmandi provintsis, Iraagi pealinnas Bagdadis või Mitrovicas Kosovos.

Soovin teile, kes te olete seal raskete ja ohtlike ülesannete täitmisel, sõduriõnne. Loodan väga, et õnn on meie poolel ning kingib teile vähemalt jõuluõhtuks ja aastavahetuseks hingetõmbepausi lahingutegevusse ning teenistusrutiini.

Valisime kõrge tempo

Oleme valinud riigi sõjaliseks kaitseks vajalike võimekuste loomiseks kõrge tempo. Ettearvamatud muutused Euroopa ja Läänemere piirkonna julgeolekukeskkonnas nõuavad meilt tuleval aastal maksimaalseid pingutusi riigi sõjalise kaitsevõimekuse otsustavaks tõstmiseks.

Peame kiiresti edasi arendama mobilisatsiooni- ja valmidussüsteemi, rakendama kaitseringkonnad kaitseväe juhtimisstruktuuri, kasvatama Kaitseliidu kui kaitsejõudude lahutamatu osa lahingu- ja sisekaitsevõimet.

Uued relvasüsteemid nagu õhutõrjeraketikompleksid Mistral ja 122-mm haubitsad tuleb kiirelt kasutusele võtta. Ees seisab kaitseväe korralduse seaduse, kaitseväe põhimääruse ja teiste selle seadusega kaasnevate rakendusaktide juurutamine.

Säästkem rahva raha

Riigi majanduse keeruline olukord seab piirangud kaitsejõudude arengule. See nõuab meilt paremat ja ratsionaalsemat tegevuse planeerimist ja ressursside kasutamist. Kaitseväes ja Kaitseliidus on suur vajadus mõistlikkuseks ja kokkuhoiuks, iga ülema ja sõduri kohus on rahva rahaga säästlikult ringi käia.

Tänan veelkord kõiki kaitseväelasi, ametnikke ja kaitseliitlasi kohusetundliku teenistuse ja tõhusa isikliku panuse eest riigikaitsesse 2008. aastal.

Tänud ohverduste eest

Olete tihti seadnud riiklikud huvid kõrgemale isiklikest huvidest ja ohverdanud oma vaba aega teenistusülesannete täitmiseks. Olete ennastsalgavalt töötanud selle nimel, et meie väikesel rahval oleks turvaline elada. Tänan teid selle pühendumuse eest ja käsin jõuluajal pöörata peatähelepanu oma lähedastele.

Soovin teile ja teie peredele jõulurahu ja soovide täitumist järgmisel aastal. Head uut, 2009. riigikaitseaastat!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles