«Olukorrast riigis»: omavalitsuste ülesandeid tuleks vähendada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadetetahvel vallakeskuses.
Teadetetahvel vallakeskuses. Foto: Mihkel Maripuu

Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» leidsid ajakirjanikud Anvar Samost ja Kalle Muuli, et riik võiks omavalitsused vabastada nendest ülesannetest, millega nood kindlasti hakkama ei saa.


Samosti sõnul on sama probleem välja toodud ka riigikontrolör Mihkel Oviiri äsjases aruandes. «Me oleme siin ise ka juba mitmes saates rääkinud, mitu valda Eestis on ja mitu neid peaks olema - see on üks võimalus asju vaadata. Teine võimalus on vaadata sellest aspektist, millest Oviir rääkis. Et tuleb vaadata, millised on omavalitsuste ülesanded ja millised on riigi ülesanded. Ja on selge, et juba praegu on terve hulk väiksemaid või nõrgemaid omavalitsusi, kes seadusega pandud ülesandeid nõutud tasemel nagunii täita ei suuda. Ja kui see juba aastaid niimoodi on, siis minu meelest on riigikontrolöril täielik õigus öelda, et sellisel juhul peab riik asja kaaluma ja muutma need ülesanded vähemasti osade omavalitsuste lõikes ära,» lausus Samost.

«Kas teha nii, nagu Oviir ütleb, et omavalitsustel on erinevad kategooriad ja igal kategoorial omad ülesanded või siis tuleb teatud omavalitsustelt teatud ülesanded lihtsalt ära võtta, kui nad tõesti ei suuda neid täita. Sest ülesannete pooliku täitmise või mittetäitmise tõttu kannatavad inimesed ja kannatab tegelikult ka riigi maine,» lisas ta.

«Siin ei ole küsimus ainult selles, mida arvab riigikontrolör. Tegelikult on ju jõus kohtuotsus, kus riigikohus leidis, et valitsus peab jagama ära riigi ja kohalike omavalitsuste ülesanded ja need kirja panema. Nii et see ei ole mitte võimalus, vaid kohustus. Kohtuotsusest tulenev kohustus, mida tuleks täita ka siis, kui ei taheta valdu liitma hakata,» lisas Muuli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles