OTSE POSTIMEHEST Favoriidid EKRE ja Reformierakond ühist keelt lihtsalt ei leia (231)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäevase otsesaate «Otse Postimehest» seekordsed külalised on Kaja Kallas (Reformierakond) ja Mart Helme (EKRE). Mõlema saatekülalise erakondade toetus jätkub tõusulainel, seljatades Keskerakonna, Isamaa ja sotsiaaldemokraadid. Kas malenuppude paigutus on jäädavalt muutunud?

Tänane Postimees kirjutas, kuidas viimaste Kantar Emori erakondade populaarsusuuringute andmete järgi on EKRE toetusreiting ajaloo kõrgeim. 

«Inimesed on käega löönud sellele, et ei julge öelda, et meid toetavad,» põhjendas EKRE juht Mart Helme toetuse tõusu. 

Kaja Kallas ei tahtnud reformierakonna kõrget toetusreitingut tema juhiks saamisega seostada ning kirjutas selle valitsuse tegemiste ja tegemata jätmiste arvele. 

«Ma usun, et inimesed näevad meid alternatiivina praegusele valitsusele,» ütles reformierakonna esimees.

Kallas tunnistas, et pärast 11 aastat koalitsioonis olemist on opositsiooni langemine andnud erakonnale uue vaate. «Selge on see, et Eestit ju kõik armastavad, aga inimesed tunnevad, et keskerakondlik valitsus viib meid ajas tagasi,» ütles ta. 

Helme ütles, et reformierakonnaga on neil sarnased majanduspoliitilised vaated. Kallas sellega nõustuda ei tahtnud. «Kui Mart Helme ütleb, et neile meeldivad meie ideed, siis küll,» ütles Kallas.

Saatejuht Mariann Võsumets tõi välja, et kahte erakonda näib praegu ühendavat ka jagatud vastuseis Keskerakonna vastu. Helme on ka varem öeldnud, et keskerakonna püüdmine on reaalne, kuid reformierakonda toetusreitingutes kätte saada ei püüta. 

Helme sõnul sellel mitu põhjust. «Keskerakond on maaapiirkondades kaotanud toetust. Ja selgelt toetavad meid mehed. Sealt see tuleb, aga reservi on meil naiste seas,» ütles Helme. 

Saatejuht tõi välja, et just haritud naised ei taha EKRE-t toetada. Helme ei jäänud vastust võlgu. «Kui meie seas oleks ainult rumalad Bocki joojad, siis me sellisel tasemele poleks. Me oleme täiesti tüüpiline Eesti keskklassi partei,» ütles ta.

Kallas ütles erakondade väärtustest rääkides, et «EKRE vihaõhutamine on täiesti vastuvõetamatu». «Meie tahame, et Eesti oleks Euroopaga koos, aga EKRE tahab olla üksi,» ütles Kallas. Martin Helme sellega ei nõustunud. «Meie tahame rahvusriikide liitu Euroopa Liidu näol, aga mitte, et nemad ütlevad ette, mida me tegema peame,» ütles Helme.

15. minutil läks kahe erakonna juhi vahel teravaks ütlemiseks migratsiooni teemal. Kaja Kallase hinnangul massiimmigratsiooniga Eestil probleemi pole, Helme oli teist meelt. Tema sõnul surutakse eestlastele peale homoagendat ja massiimmigratsiooni. Kaja Kallas küsis Helmelt, mis asi on homoagenda, kuid vastust ei saanud. 

Kallase hinnangul võitleb EKRE millegagi, mida pole olemas. «Me hoiatame,» ütles Helme. 

Kommentaarid (231)
Copy
Tagasi üles