Postimees 1942. aastal: Stalin nõuab kohest teist rinnet (9)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin.
Jossif Stalin. Foto: SCANPIX

Stockholmist, 14.7. Nõukogude saadik Ivan Maiski nõudis Stalini käsul Churchillilt kohest teise rinde moodustamist, teatavad esmaspäeval erapooletud ringkonnad.

Alates pühapäevast väidavad ametlikud Nõukogude ringkonnad Moskvas ning briti Ühendriikide ajakirjanikud, et Nõukogude Liidus võib karta kõige halvemat, kui Inglismaa ja Ühendriigid ei teosta kohest rünnakut Euroopas. Nõukogude propaganda-agent Ilja Ehrenburg ütles raadiokõnes: «Nõukogud võitlevad üksi. On veel vaatlejaid, kes võrdlevad Doni lahingut Egiptuse lahinguga. Neil puudub kaine otsustamisvõime. Saksa vägede juhatajal Voronezhi ees on 5 korda enam tanke kui Rommelil.»

Sellisele avalikule Briti hoiaku kriitikale järgnesid briti kirjasaatjate märguanded, mis rõhutasid Londonis teise rinde loomise vajadust. «Reuteri» Moskva kirjasaatja võttis löögi vastu, telegrafeerides, et Moskva ootab vastumanöövreid Saksa pealetungile. Selleks on 2 võimalust: 1) Nõukogude suurejooneline vasturünnak, milline võimalus toetub aga ainult arvamistele. 2) Anglo-Ameerika rünnak läänes. Seda rünnakut vaadeldakse Moskvas mitte hüpoteesina ja küsimuseks on, millal ta saabub ja kas siis pole liig hilja.

14.07.1942

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles