Marti Aavik: ärge tekitage paanikat!

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Peeter Langovits

Rahu, ainult rahu! Kreeklased ei söö teie uut eurorahakotti ära, vähemalt mitte täna või homme. Kas mäletate seda naljafilmi Leslie Nielseniga, kus politseinik karjub ruuporisse: «Minge laiali, minge laiali, siin pole midagi vaadata!» Kui kaamera edasi liigub, siis näeme, et ta ei röögigi suurele rahvamassile, vaid «laiali minema» peaksid kaks üpris tuima näoga pensionäri, kes seisavad temast poole meetri kaugusel.


Oletan, et päriselus jookseksid inimesed sellise hüüdmise peale suure kiirusega ja hulgakaupa kohale, et oma silmaga näha, mida siis vaadata pole ja miks peaks laiali minema. Võimaliku kuriteo üksikasjade selgitamisega peavad aga ikkagi tegelema õppinud mehed ja võib-olla on neil tarvis koguni Rootsi riistu kasutada… ja aega rahulikult menetleda.

Euroopa abifondidega on samamoodi. Ühtpidi võib kurat olla peidus üksikasjades, teisalt võib mõni asi olla pisut teisiti, kui näiteks Põlissoomlaste loosungitelt paistis.

Kreeka kiirabistamises Eesti ei osalenud (jäime hiljaks) ja seega pole me ka üleeuroopaliste kõige tulisemate vaidluste ja tülide epitsentris.

Praegu käib Eestis jutt eurolaeva päästesüsteemide loomisest. Sellekohaseid plaane peavadki riikide parlamendid, teiste hulgas Eesti riigikogu rahulikult arutama.

Loomulikult ei saa öelda abstraktselt «ei» ega «jah». Loomulikult tuleb seejuures teada tingimusi, täpselt, mitte loosunglikult.  

Selle vinjeti lõppu lisaks aga teile mõistuküsimuse: kas Saksamaa majandusime taga oli ainult geniaalne Saksa mark või ikkagi  ka saksa inimeste töö?
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles