Laar kutsub üles jõuliselt riigiametnikke koondama

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseministrist Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar teeb homse Postimehe arvamusloos ettepaneku kärpida riigi valitsemiskulusid kümme või enam protsenti ning tõsta sealjuures alles jäävate tasemel ametnike palku.

«Mõne meelest tähendab õhuke riik sedalaadi teenuste nagu haridus, tervishoid või kultuur radikaalset kokkutõmbamist. Teisalt arvatakse, et õhuke riik toob kaasa riigi toimimist tagavate alade nagu kaitsejõud, politsei ja päästeamet või kohtusüsteem kärpimise. Nii see kohe päris kindlasti pole,» kirjutab Laar.

«Õhuke riik tähendab väiksemat bürokraatiat ja tõhusamalt toimivat riiki, mis võimaldab eespool mainitud aladele tõhusamat tähelepanu, ning mis salata, ka rohkem ressurssi suunata. Selles suunas tuleb mõtelda ka Eestis.»

Laar meenutab, et tema juhtimisel kärbiti 1990ndate alguses mõnel pool senist koosseisu kuni 30 protsenti ning ennustatud katastroofi asemel muutus riigi juhtimine tõhusamaks, kiiremaks ja selgemaks.

IRLi esimehe väitel ei ole küsimus samas ainult rahas, vaid ka tõhususes.

«Hakkame kaotama oma väikse riigi eelist läbida kõik otsustustasandid kiiresti ning lühendada seega miinimumini aega ideest teostuseni. Suureks paisunud aparaat ei kuluta tihti aega mitte reaalsele tegutsemisele, vaid lõputule arutamisele,» kirjutab ekspeaminister.

Tema sõnul saaks valitsemiskulude kärpimisega samaaegselt peatada tööjõu väljavoolu riigiasutustest.

«Kindlasti pole lahendus lihtsalt ametnike palka tõsta. Valitsuskoalitsioon on paika pannud igati õige põhimõtte: riigi valitsemiskulud on järgmise nelja aasta jooksul külmutatud,» leiab Laar.

See ei tähenda tema sõnul, et valitsus oleks otsustanud külmutada haridustöötajate, politseinike või päästetöötajate palgad. «Kindlasti mitte. Nende tõstmiseks on aga möödapääsmatu tagada, et kulu administreerimisele ehk üldisele valitsemisele ei kasvaks. Palgatõus saab tulla üksnes tõhususe kasvu arvelt,» märgib Laar.

«Olen veendunud, et kümneprotsendiline või suuremgi riigi valitsemiskulude vähendamine ei löö Eesti riiki jalust. Otse vastupidi. See võimaldab tal paremini töötada.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles