Hille Hanso: Türgi kõige huvitavamad valimised (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiseelne meeleavaldus Istanbulis. FOTO: Hille Hanso
Valimiseelne meeleavaldus Istanbulis. FOTO: Hille Hanso Foto: Hille Hanso

Käesolevad valimised on kõige huvitavamad modernse Türgi ajaloos. Kuigi jõudude tasakaal (ning institutsionaalne tugi) on tugevalt kallutatud ametisoleva presidendi võidu poole, pole mina viimase nelja valimistsükli jooksul kordagi näinud nii võimast opositsiooni koondumist kui sel aastal, kirjutab Hille Hanso Istanbulist.

«Tahame Euroopa Liitu!» hüüab mulle lärmis naisterahvas. «Ince viib meid Euroopasse!» Õhkkond on meeliülendav, mulle meenub lootusrikas atmosfäär Gezi pargi meeleavalduste ajal 2013. aastal. Mürtsub muusika, käib laul ja tants. «Meie president on Muharrem Ince!» kostab ühtne võimas hüüd.

Päev varem kogunesid presidendi andunud toetajad Kasımpaşas, presidendi sünnikohas Istanbulis. Rahvahulgas möirgasid noormeeste kambad: «Recep Tayyip Erdoğan! Recep Tayyip Erdoğan!», ja mass kordas järele: «Üks lipp, üks riik, üks rahvas, selle nimel koondume, selle nimel usume, selle nimel vennastume, selle nimel koondume ühtseks Türgiks!» Kui kõne keskel kostab minaretist õhtupalve, paneb president Erdoğan pateetiliselt käe rinnale ja jääb aupaklikult vaikides muessini hüüdu kuulama.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles