Mart Raudsaar: segaduse meistriklass (2)

Mart Raudsaar
, ajakirjandusõppejõud, Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli tänav Tartus.
Ülikooli tänav Tartus. Foto: Kristjan Teedema

Kuulus guru Deepak Chopra on edu vaimsetest seadustest kõneledes maininud vähima pingutuse seadust. «Tee vähem ja saavuta rohkem,» tsiteerib Chopra India filosoofiat. Tõepoolest, vihmavesi leiab jõeni valgudes alati optimaalse tee ning mitte kunagi ei näe me seda mäkke voolavat.

See ei ole kiitus laiskusele, vaid tarkusele; seadus, mille tundmise näitena ei olnud tarvis nõukogude-aegseid nõmedusi viia ellu täies mahus. Ühel hetkel (vist 1984. aastal) oli vajadus nimetada Elvas üks tänav kindralmajor Pavel Potapovi tänavaks, kes oli (mõeldes «Kuldvillakule») Nõukogude 189. laskurdiviisi ülem ning sai segastel asjaoludel surma Elva lähedal Tamsa tankilahingus augustis 1944. Elva täitevkomitee otsustas ümber nimetada Marja tänava, kus oli väga vähe maju ning seega passilaual sissekirjutuste ümbervormistamisega vähe tööd. Otsust oli võimalik põhjendada sellega, et tänav asus Elva linna selles servas, mis oli kunagisele lahingutandrile kõige lähemal.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles