Lele Aak: nutiseadmega hääletamisest saab tulevikus paratamatus (2)

Lele Aak
, Kantar Emori kliendikogemuse ekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon
Nutitelefon Foto: SCANPIX

Küllap küsib mõnigi nutitelefoni omanik juba praegu, miks ta ei saa sellega valimistel hääletada, ning vastus on lihtne – see ei ole piisavalt turvaline. Ent see võimalus tuleb, kirjutab Kantar Emori kliendikogemuse ekspert Lele Aak.

Praegu oma koduarvutis hääletaval inimesel on vaja kahte teineteisest eraldiseisvat füüsilist eset – mobiil-ID puhul arvutit ning ka telefoni, millelt süsteem küsib PIN1 ja PIN2 koodi, ID-kaardiga valimise puhul on aga vaja lisaks arvutile ka kaarti ennast. Nutiseadmest hääletaja tahaks aga tõenäoliselt eeldada, et ta viib kõik toimingud läbi ühe ja sama telefoni või tahvelarvutiga ja siin peituvadki riskid. Nagu teada, tegelevad e-hääletuse korraldajad juba praegu nutiseadmetega valimise võimaluse eeluuringutega, tuleval kevadel nutihääletamine veel kindlasti kõne alla ei tule.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles