Alo Särg: meie mees Euroopa ajaloos - 200 aastat Barclay de Tolly surmast (7)

Alo Särg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Borodino lahing
Borodino lahing Foto: Internet

26. mail möödub 200 aastat Jõgeveste mõisniku feldmarssal Michael Andreas Barclay de Tolly (1761–1818) surmast Ida-Preisimaal Insterburgi (nüüd Tšernjahovsk, Kaliningradi oblast) lähedal.

8. veebruaril (vana kalendri järgi) 1807 jõudsid visalt edasi tungivad prantslased välja Preussisch-Eylau (tänapäeval Bagrationsk Kaliningradi oblastis) linna serva. Linna kaitsvad Vene väed kavatsesid vastu panna viimse võimaluseni. Möllas selline lumetorm, et vastast oli näha alles 50 meetri kauguselt. Kell 10 käis verine käsivõitlus linna tänavatel, võideldi iga tänavanurga, iga hoovi, iga tagaaia pärast. Venelaste read andsid siiski järele ning prantslased hakkasid neid vaikselt linnast välja suruma.

Vaid üks väeosa pani veel linna kalmistul kangekaelselt vastu. Iga uue prantslaste rünnakuga positsioonidel seisjate read hõrenesid, kuid ei taandunud. Siis langes ühel hetkel hobuselt väeosa juhtinud kindral – kuul oli purustanud ta parema käe küünarluu. Üks allohvitser kandis ta oma kätel lahingumöllust välja. Väeosa andis lõpuks järele.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles