Postimees 1992. aastal: kommunistide käsi Interliikumises

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interrinne Toompea lossi õuel.
Interrinne Toompea lossi õuel. Foto: Eesti Filmiarhiiv

Interliikumise ajalehe kunagine toimetaja Oleg Morozov väidab, et Jevgeni Kogani võis Interliikumisse suunata ainult kommunistlik partei, et anda Interliikumisele punane ja internatsionalistlik värving. Kui 1988. aastal tekkis Rahvarinne eestlaste massilise rahvaliikumisena, pidanuks vastukaaluks tekkima venelaste rahvuslik-patriootlik ühendus. Seda aga ei saanud võimud lubada, arutleb Morozov.

Praegu on Morozov ikka hämmingus 1991. aasta augustisündmuste üle ja ei oska praegust olukorda ühemõtteliselt hinnata. Enam ei ole temas tunda resoluutset kõnemeest, kes linnahalli miitingul 3. detsembril 1988 lubas korraldada massilise kodanikuallumatuse, kui keeleseadus peaks vastu võetama.

Morozovit häirib, et Venemaa valitsus ei hooli Eestimaa venelastest. Suurem osa venelasi tunneb end mahajäetuna. Eestis pole neile loodud mingeid garantiisid: puudub mittekodanike staatuse seadus. Kui kord järgmistel valimistel muulased saavadki hääletada, siis on nende arvamusi eirav riigikorraldus loodud ja riigi vara erastatud.

Eesti seadused suruvad praegu venelasi Eestist lahkuma. Seda, et Eesti küüditama võiks hakata, Morozov ei karda. Kui põgenikke väga palju tekib, küll siis Venemaa Eestitki suruma hakkab.

22.05.1992

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles