Edasi 1983. aastal: fašistliku kurjategija pagendamine (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Linnas
Karl Linnas Foto: Internet

USA Kohtuministeerium tegi teatavaks otsuse saata maalt välja natslik sõjaroimar Karl Linnas, kes on palju aastaid varjanud end Ameerika Ühendriikides. Linnas on süüdi veristes kuritegudes, mida ta pani toime Nõukogude Eesti territooriumil.

Hitlerliku okupatsiooni aatatel oli Linnas Tartu koonduslaagri ülem. Seal juhtis ta massilisi arveteõiendamisi, mille ohvriks langesid Nõukogude kodanikud. Pärast sõda leidis timukas varjapaiga USA-s ning elas rahulikult New Yorgi osariigis, kuigi USA võimudele oli tema kuritegelik minevik hästi teada. Alles 80-ndate aastate algul hakati uurima Linnase süüasja. Juurdlus venis lõputult mitmesugustel ettekäänetel.

Isegi nüüd, mil USA võimud on teatanud fašistide sabaraku pagendamisest, ei tähenda see kaugeltki, et ta antakse üle selle riigi võimudele, kus ta oma kuriteod toime on pannud. Washington annab natslikele roimaritele lahkelt õiguse sõita «omaenda valitud» riiki. Ja ka pagendamisotsuse peale võidakse edasi kaevata kõrgematesse instantsidesse. Otsuse langetamisel ei olnud peapõhjuseks mitte Linnase verine minevik, vaid sellekohaste andmete varjamine sissesõidul USA-sse 1951. aastal.

24.05.1983

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles