Iraani tuumalepe – kõrvakiil Trumpile kui Macroni poliitiline võit (4)

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump hoidmas käes otsust, mille kohaselt lahkub USA Iraani tuumaleppest.
USA president Donald Trump hoidmas käes otsust, mille kohaselt lahkub USA Iraani tuumaleppest. Foto: Jonathan Ernst / Reuters/Scanpix

Taganemine Iraani tuumaleppest näitaks Prantsusmaa riigipead Emmanuel Macroni USA presidendi Donald Trumpi marionetina ja seaks tema toetuse Prantsusmaal löögi alla. Seda ei saa Prantsusmaa president endale lubada olukorras, kus ta soovib jätkata vajalike, ent valuliste reformidega.

Iga poliitik, kes soovib võimul püsida, teeb oma otsuseid sisepoliitilistest kaalutlustest juhindudes. Nii ka Macron, kelle toetuse kodumaal on suuresti taganud tema tugev välispoliitiline kuvand ja kellel oleks Iraani tuumaleppe küsimuses Ühendriikidele vastandumisest rohkem võita kui kaotada.

Trumpi administratsioon ei ole osanud või tahtnud arvestada Prantsusmaa sisepoliitiliste faktoritega, mis võivad saada määravaks Euroopa positsiooni kujunemisel Iraani tuumaleppe osas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles