Edasi 1950. aastal: Jaapani sõjavangide tänu seltsimees Stalinile (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin
Jossif Stalin Foto: Personalities/?2000 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

NSV Liidu Ministrite Nõukogu esimehe seltsimees J. V. Stalini ja Nõukogude valitsuse nimele on saabunud arvukaid kirju jaapani sõjavangidelt, kes sõitsid Nõukogude Liidust kodumaale. Kirjade arutamine toimus sõjavangide massilistel koosolekutel. Need koosolekud demonstreerisid jaapani rahva sõprustundeid nõukogude rahva vastu. Oma kirjades väljendavad jaapani sõjavangid seltsimees J. V. Stalinile ja Nõukogude valitsusele sügavat tänu humaanse suhtumise eest neisse ja tõotavad, olles kodumaale tagasi pöördunud, pidada võitlust rahuleeri tugevdamise eest, sõpruse eest Nõukogude Liiduga.

Ühe niisuguse kirja tekst, millele kirjutas alla 66 434 jaapani sõjavangi, on välja õmmeldud 26 meetri pikkusele siidikangale, koosneb 14 000 hieroglüüfist ja on kaunistatud puust välja lõigatud rühma lipukandjate skulptuuriga.

Selles öeldakse: «Nõukogude Liidus me saime esmakordselt vaimselt vabadeks inimesteks ja tunnetasime tõde. Lahkudes võitnud sotsialismi suurelt maalt me tõotame pidulikult suure sotsialistliku riigi rahvale ja Teile, kogu maailma töörahva armastatud isa ja geniaalne õpetaja, et me võitleme ennastsalgavalt vankumatu sõpruse eest jaapani rahva ja Nõukogude Liidu rahvaste vahel, seepärast, et ainult see sõprus võib tuua meie rahvale õnne, rahvusliku sõltumatuse, rahu, vabaduse ja demokraatia.»

9.05.1950

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles