Postimees 1931. aastal: Saksa tollivaimustus jahtub

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 28.04.1931
PM 28.04.1931 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

Maades, kes huvitatud Saksa turust oma põllumajanduse saadustele, jälgitakse põnevalt, mis sihis areneb toiduainete tollide tõstmise kavatsus Saksamaal. Saksa toiduminister Schiele on eestvõitlejaks põllumajanduse ringkondadele, kes nõuavad kõrgemaid sisseveo tolle kui abinõu põllumajanduse kriisi leevendamiseks.

Dr. Schiele on Saksa valitsusele esitanud kava, mille põhjal tuleks tunduvalt tõsta tolle esijoones või, liha, kaunviljade ja elusloomade sisseveolt.

Nagu Berliini lehed nüüd teatavad, on Schiele kavale Saksa valitsuses osaks saanud õige jahe vastuvõtt. Valitsuse enamus on neil päevil asunud seisukohale, et Schiele nõudmised on liialdatud ja hädaohtlikud. Viimast esiteks sellepärast, et nende täitmine võiks tuua elukalliduse tõusu ja nurja ajada Saksa valitsuse kava tööpalkade vähendamiseks ja sel teel tööstuse elustamiseks.

Teiseks on mõju avaldanud protestiliikumine, mida Saksa tollikõrgendused on juba tekitanud välismail. Näiteks on Daani juba ametlikult protesti avaldanud võitollide tõstmise vastu ja ähvardanud vastuabinõudega.

Teiselt poolt käidavat Saksa valitsuses isegi dr. Schiele peale, et alandataks teravilja tolle, kuna Saksa turul andvat end tunda teraviljapuudus. Viimane avaldus neil päevil leivahindade kerkimises, mis sünnitas suurt ärevust.

28.04.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles