Mihkel Mutt: kriiksuv värav käib kaua (2)

Mihkel Mutt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp Briti parlamendihoone juures.
Euroopa Liidu lipp Briti parlamendihoone juures. Foto: Victoria Jones/PA Wire/PA Images/Scanpix

Ühendkuningriik ja Euroopa Liit on väljast vaadates natuke sarnased: mõlemal on illusioone oma tegeliku staatuse suhtes, kirjutab Mihkel Mutt.

Euroopas on alati midagi kaootilist ja süsteemitut, mis säärase «lapiteki» puhul paratamatu. Vahel on see ka eeliseks, sest lahendusi kaalutakse meie pool mitmest vaatevinklist. Vahel mõjub see süsteemitus skisofreeniliselt, reaalsusest irdu soovmõtlemisena.

Ühendkuningriigi seltskondades liikudes on pidevalt tunda nähtamatu elevandi kohalolekut, milleks on muidugi Brexit. Viimase puhul tuleks välisvaatlejal silmas pidada laiemat pilti ja pikka perspektiivi.

Esiteks on britid üle elanud Napoleoni kontinentaalse blokaadi, Blitz’i, mille puhul Britannia seisis üksi Hitleri poolt alistatud Euroopa vastu, ja paljud muud. Nii et ta elab üle ka Brexiti, isegi  kui Mandri-Euroopa vaenulikkus oleks suur. Aga see pole ju nõnda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles