Urmas Paet: USA ja Põhja-Korea tippkohtumise õnnestumisvõimalus on napp (2)

Urmas Paet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Eero Vabamägi

USA ja Põhja-Korea tippkohtumine saab olema ettearvamatu, sest pole piisavalt põhjust, miks Põhja-Korea liider peaks soostuma tuumarelvadest loobuma, kirjutab Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet (Reformierakond).

Lõpetasin just visiidi Jaapanisse ja Lõuna-Koreasse. Mõlemad riigid elavad nii ettevaatlikus ootuses kui ka ebakindluses ja hirmus. Märksõna on Põhja-Korea. Riik, kes on aastakümneid oma lõunanaabri, aga ka Jaapani suhtes olnud agressiivne ja rõhutatult vaenulik. Riik, kelle relvajõudude suurus on maailmas neljandal kohal. Kus kõik noormehed peavad läbi tegema üheksa-aastase ajateenistuse ning sõjaväekohustus kehtib nüüd ka naistele, kuigi mõne aasta võrra lühemana. Põhja-Korea on end hambuni relvastanud ning raketid on suunatud ka piirist 50 kilomeetri kaugusel olevale Lõuna-Korea pealinnale Soulile, kus koos ümbritseva alaga elab 20 miljonit inimest.

Sellises olukorras on Lõuna-Koreas üles kasvanud mitu põlve inimesi. Nüüd on sellele kõigele aga lisandunud ka tuumarelvaoht. Nimelt on Põhja-Korea teatanud, et kavandatu on ellu viidud ning tuumarelvad on olemas. Peale Lõuna-Korea ja Jaapani on see ärevile ajanud ka USA, keda Põhja-Korea on projitseerinud oma olulise vastasena.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles