Vladimir Svet: kas Kallas võttis vastu Ratase väljakutse? (4)

Vladimir Svet
, Tallinna Kesklinna vanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas ja Jüri Ratas.
Kaja Kallas ja Jüri Ratas. Foto: Scanpix/kollaaž

Kaja Kallase otsusest võtta Ratase kutse vastu või mängida vanaviisi, sõltub ilmselt Eesti ühiskonnaelu lähiaastate käekäik.

Märtsis toimunud Keskerakonna volikogul kutsus Jüri Ratas üles poliitikuid loobuma vene kaardi mängimisest lähenevatel valimistel. Ehkki tegemist on nii erakonnast välja- kui ka sissepoole suunatud sõnumiga, on selle peamine adressaat üks – Reformierakonna uus esimees, Kaja Kallas, ühtlasi ka Ratase enda pearivaal võitluses peaministrikoha pärast. 

Tema otsusest võtta Ratase kutse vastu või mängida vanaviisi, sõltub ilmselt Eesti ühiskonnaelu lähiaastate käekäik.

Palju räägiti, mida Kaja Kallas oma programmikõnes ütles, aga vähem räägiti sellest, mida ta ütlemata jättis. Nimelt ei rääkinud ta rahvuslusest, rangest kodakondsuspoliitikast, vastandumisest. Ei tsiteerinud oma meeskonnaliikmeid, kes on väitnud nagu kujutaks Keskerakond ohtu Eesti riiklusele. Isegi Putinit ei maininud. Küll aga ütles ta, et «mitte iga etniline eestlane on patrioot, mitte iga patrioot ei ole etniline eestlane».

Kõik see annab õrna, kuid siiski lootuse, et Kaja Kallas on Jüri Ratase väljakutse vastu võtnud ning on valmis viima võitlust peaministritooli eest konstruktiivsesse rüppe, kus esikohal ei ole rahvus- ja keeleküsimused, suurimaks patrioodiks olemine ja liitlaste soomusmasinate vurin. 

Kui Kaja mõtles tõsiselt ja tema sõnad muutuvad tegudeks, siis ei kujune tulevaste valimiste peateemaks «eesti versus vene», vaid võitlust peetakse aina rohkem ideede ja argumentidega.

Eesti ühiskond vajab erakonda, mis apelleerib individualismile ja liberaalsetele väärtustele majanduses. Samamoodi on vaja erakonda, mis rõhub solidaarsusele ja riigi suuremale rollile hüvede ümberjaotamises.

Kallase tulekuga võib Reformierakonnast saada Keskerakonna jaoks just selline oponent, kellega konkureerimine algatab ühiskonnas maailmavaatelist diskussiooni sellest, kuidas liikuda edasi. Sellest diskussioonist võidaksid mõlemad erakonnad ja ka terve ühiskond. 

Eks lähikuud näitavad, kas ideed suudavad hirme üle trumbata.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles