Taavi Veskimägi, Tomas Jermalavičius: elektrivõrkude geopoliitika (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi.
Taavi Veskimägi. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Seni kuni töötame osana Venemaa ühtsest elektrivõrgust, oleme iga päev silmitsi maandamata riskiga, kirjutavad Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ja Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse uuringute juht Tomas Jermalavičius.

  • Uuringu põhijäreldusena võib esile tuua, et sünkroonala vahetus on Balti riikide jaoks geopoliitilistel põhjustel hädavajalik.
  • Vastastikkuse sõltuvuse kadumine loob Venemaale võimalused elektrivõrkude ründamiseks strateegilistel eesmärkidel sunni avaldamiseks või ebastabiilsuse külvamiseks.

  • Peame tegutsema selle nimel, et meie võrgud – toimides sünkroonis Mandri-Euroopaga – on ühtlasi tõhusalt kaitstud. See hõlmab mh küberjulgeolekut, aga ka füüsilist kaitset sabotaažiaktide vastu ning kiirreageerimisvõimekust julgeolekuintsidentide puhul.

  • Balti riikide eraldi elektrisüsteemi loomine on võimalik, kuid selle haldamine on palju keerukam ja kallim. Seepärast tuleb liituda nende riikide elektrisüsteemiga, kes jagavad meiega samu väärtusi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles