Mart Raudsaar: kuristik Rukkis (2)

Mart Raudsaar
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ma ei suutnud hoiduda vihjest samanimelisele Salingeri romaanile, aga alustame Rukki kanalist, mis peaks ühendama Hiiumaad mannermaaga. Teame, et iga mõne aasta tagant tuleb kanalit süvendada, et moodsad parvlaevad saaksid sõita ka madala veetasemega. Mis kuristikust me siis räägime? Õnnetul kombel näib Eesti suuruselt teist meresaart lahutavat mandrist diplomaatiline kuristik, mis ristub setteisse mattunud Rukki kanaliga ning blokeerib suhtlust.

Ma ei hakka ümber jutustama eelnevate aastate praamiliikluse nööki ning olukorda, kus hiidlased pääsevad heal juhul koju üle Saaremaa. Hea aspekt on muidugi saada osa rikastavast Saare huumorist, kuid ma ei alahindaks riski, et hiidlaste seas levivad ajapikku separatistlikud meeleolud, kui kahanev rahvaarv ja esindusdemokraatia iseärasused ähvardavad nad seada sõna otseses mõttes väljapääsmatusse olukorda.

Hiiumaal elavaid inimesi jääb aasta-aastalt vähemaks ning seetõttu on neil keskvõimu ja praamiliikluse eest vastutavat ministrit raske survestada. Praeguseks on elanike arv  valla kodulehe andmetel kahanenud 9578ni. Oleme ausad, poliitika seisukohalt on tegemist vähetähtsa ülemereprovintsiga ja seda eriti Keskerakonna jaoks: 2015. aasta riigikogu valimistel anti Hiiumaal kokku 3222 häält*, millest Keskerakond sai vaid 485, jäädes maakonnas viiendale kohale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles